Slađana pobedila novi grip

Izvor: Politika, 13.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slađana pobedila novi grip

Dvadesettrogodišnja studentkinja medicine iz Kragujevca prva je osoba u Srbiji koja je preležala težak oblik infekcije izazvan virusom H1N1

Kragujevac – Hvala bogu i doktoru Grgiću. Sad mi je samo bitno da se sve vrati u normalu i bude kao pre. Ovo su prve dve rečenice koje je izgovorila Slađana Dunjić (23), pošto je čila i vesela dočekala ekipu našeg lista u izolovanoj sobi Urgentnog centra Kliničkog centra Kragujevac. Ova dvadesettrogodišnja studentkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << medicine iz Kragujevca prva je osoba u Srbiji koja je preležala težak oblik infekcije izazvan virusom novog gripa H1N1. Tokom jučerašnjeg dana, ona je prebačena na odeljenje hirurgije, a za nekoliko dana će biti otpuštena iz bolnice.

Na Infektivno odeljenje kragujevačkog KC Slađana Dunjić je primljena 27. oktobra. Zbog konstantno visoke temperature 39,5 stepeni Celzijusa posle tri dana prebačena je u Urgentni centar, gde je ubrzo priključena na aparate za veštačko disanje. Probudila se posle osam dana, kada je utvrđeno da njena pluća mogu samostalno da dišu.

– Osam dana na aparatima za disanje... Hm, čista rupa u sećanju – kaže Slađana sa smeškom, zadovoljna i srećna što se borba protiv opake bolesti, ipak, srećno završila.

Sve je, kako kaže, počelo gotovo bezazleno.

– Dobila sam visoku temperaturu. Nisam izlazila, ležala sam, pila čajeve i lekove, ali temperatura nikako nije spadala. Stalno 39,5 ili 40. Posle tri dana sam otišla u Hitnu pomoć. Dali su mi nove lekove protiv temperature i ja sam se vratila kući. Ni tada ni pre toga nisam ni pomislila da je u pitanju novi grip. Čula sam za tu bolest, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da se to meni dešava. Sestra i roditelji, koji su zdravstveni radnici, mislili su da je običan grip – priča naša sagovornica prisećajući se događaja od pre dvadesetak dana.

Pošto je temperatura bila visoka i narednih dana, Slađana je potražila pomoć lekara specijalista i sa uputom se javila dežurnima na Infektivnoj klinici. Dva dana kasnije, posle uzetih uzoraka i obavljenih analiza, utvrđeno je da boluje od novog gripa. Zbog pogoršanja stanja, ova devojka je 30. oktobra premeštena u izolovano odeljenje Urgentnog centra.

– Znali su da sam student medicine i sve su mi otvoreno govorili. U kakvom sam stanju, kako će me lečiti i šta će sve preduzeti. Nisam se bunila i nisam osećala nikakav strah. Doktor Grgić mi je najviše pomogao. Bio je strpljiv, jer nije želeo da se uspaničim. Ipak, kada mi je rekao da će me priključiti na respirator, malo sam se uplašila. Znala sam da je to stanje hibernacije. Pitala sam se koliko ću dugo biti u veštačkom snu i... Ali to je prava stvar. Mašina radi umesto tebe, a tvoja pluća se odmaraju. Doktor Grgić me je tako održao u životu i sačuvao moja pluća – objašnjava Slađana.

Pitali smo je da li može da pretpostavi kako se zarazila.

– Ne znam. Spremala sam neurologiju, išla na praksu u bolnicu i samo sam jednom, na udaljenosti od deset metara, prošla pored žene koja je bolovala od novog gripa. Ona je preminula, ali su mi lekari rekli da to nema nikakve veze sa mojom infekcijom. Jednostavno, pao mi je imunitet. To je glavni razlog zbog kojeg sam se razbolela.

Respiratori su isključeni 6. novembra. Od tada Slađana diše svojim plućima.

– Pre intubacije bilo mi je najteže, a nikad u životu nisam bila radosnija nego kada sam skinuta sa aparata za disanje. Ništa u životu nije lepše nego kad osetiš da si zdrav i da si se oporavio. Pogotovo kad je bolest opasna – kaže Slađana.

Ova devojka bolovala je od teškog oblika infekcije izazvane virusom novog gripa. Imala je snažnu upalu pluća i u lečenje su morali da budu uključeni lekari različitih struka.

– Angažovanjem celog tima lekara, na čelu sa doktorom Grgićem, uspeli smo da je prevedemo u situaciju bez mehaničke ventilacije, a sada je njeno opšte zdravstveno stanje dobro. Sledi oporavak na odeljenju, a kući ide za nekoliko dana – izjavio je za „Politiku” direktor Urgentnog centra prof. dr Dragče Radovanović.

Njegov kolega, anesteziolog Ivan Grgić najzaslužniji je za uspeh terapije koja je Slađanu sačuvala u životu.

– Najvažnije je da je bolest „uhvaćena" na vreme i to što je pravovremeno priključena na aparat za disanje. Ona je, praktično, osam dana bila u veštačkom snu. Za to vreme, respirator je radio sve što njena pluća nisu mogla. Mašina je odrađivala razmenu gasova u telu i kiseonikom punila organizam – objašnjava dr Ivan Grgić u izjavi za naš list.

Ovaj iskusni anesteziolog kaže da nijednog trenutka niko od lekara uključenih u lečenje nije sumnjao u pozitivan ishod.

– Nismo sumnjali, ali je strepnja bila prisutna. Imali smo dva smrtna slučaja u Kragujevcu, ali imali smo i iskustvo. Ključ lečenja teških oblika infekcija, koji su na sreću retki, leži u pravovremenom započinjanju terapije – naglasio je dr Grgić.

Kada za nekoliko dana bude napustila bolnicu, Slađanu će kući dočekati roditelji, starija sestra i mlađi brat. Momka, kaže, nema, ali je obećala da će ga naći kada završi studije, kojima je, bar do sada, davala prednost u odnosu na neke druge stvari. Do diplome joj je ostalo još petnaest ispita, ali to je sada manje važno.

Brane Kartalović

[objavljeno: 14/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.