Širi se meksički grip

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se meksički grip

Nivo opasnosti od pandemije meksičkog gripa na petom stepenu, što označava pretnju rizika od pandemije. Prema najnovijim podacima u svetu ima 236 potvrđenih slučajeva novog gripa. Nema razloga za paniku, poručili ministri zdravlja EU. Novi virus ubuduće će se zvati grip A (H1N1) a ne svinjski grip. U Hrvatskoj nema obolelih, u Sloveniji u toku ispitivanja.

Svetska zdravstvena organizacija podigla je nivo opasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od pandemije meksičkog gripa na peti stepen, na skali od šest nivoa, što praktično znači da svetu preti neposredni rizik od pandemije, odnosno svetske zaraze.

Šefica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan izjavila je da su epidemiolozi sigurni da studentkinja iz Osijeka nije zaražena virusom gripa tipa A (H1N1).

Gjenero Margan je kasno sinoć za Hrvatsku televiziju potvrdila da epidemiolozi sa 99 odsto sigurnosti veruju da 22-godišnja studentkinja, koja je u sredu hospitalizovana u Kliničkoj bolnici Osijek zbog visoke temperature i slabosti, nije obolela od novog gripa iako se na tu bolest sumnjalo.

Mlada Osječanka pre nekoliko dana se vratila iz SAD, gde je sa još nekoliko studenata boravila u oblastima u kojima se već pojavila zaraza virusom gripa. Po povratku njoj je naglo povećana telesna temperatura i pojavili su se ostali znakovi koji su lekare naterali na sumnju u zarazu novim oblikom gripa.

Devojka je odmah hospitalizovana i prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije izolovana na posebnom odeljenju Kliničke bolnice Osijek.

Evropa očekuje smrtne slučajeve od globalne epidemije meksičkog gripa, iako je kontinent dobro pripremljen za borbu protiv te bolesti, izjavio je visoki zvaničnik Evropske komisije Robert Medlin.

"Mi ne znamo razmere ove pandemije, ali Evropa je bolje pripremljena nego ikada", rekao je Medlin, generalni direktor za zdravstvo u Evropskoj komisiji. "Ljudi će umirati od ove bolesti. Jedino je pitanje koliko će ih biti, da li na stotine, hiljade ili desetine hiljada", dodao je Medlin.

Medlin je još rekao da zabrana putovanja u SAD ili Meksiko nije nešto što će Komisija predložiti, već će radije upozoriti putnike u ta područja da budu oprezniji.

Takođe je naveo da bi vakcina protiv novog gripa u Evropi mogla biti spremna za stotinak dana.

"Sada sve zemlje moraju da smesta aktiviraju planove pripreme za pandemiju. Zemlje moraju da budno prate sve neobične slučajeve oboljenja sličnog gripu i zapaljenju pluća", rekla je dr Margaret Čen, direktor Svetske zdravstvene organizacije.

"Podizanje uzbune na viši stepen je signal vladama, ministarstvima zdravlja i farmaceutskim industrijama da moraju da ubrzaju korake u borbi protv zaraze" navela je Čen.

Svetska zdravstvena organizacija je pod pritiskom uzgajivača svinja i vlada saopštila da će novi virus ubuduće zvati grip A (H1N1) a ne svinjski grip.

Proizvođači hrane iz SAD i Evrope i vlade više zemalja zatražili su promenu imena gripa, da bi bilo jasno da on nije u vezi sa svinjama.

Prema najnovijim podacima SZO u svetu ima 236 potvrđenih slučajeva novog gripa tipa A (H1N1), a najveći broj novih slučajeva ima u Meksiku, gde se zaraza i pojavila.

Pomoćnik direktora SZO Keidži Fukuda rekao je da je broj potvrđenih slučajeva u Meksiku porastao sa 26 na 97, uključujući i sedam smrtnih slučajeva.

Fukuda je rekao da se u toku današnjeg dana nisu pojavili dokazi koji bi ukazali da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da opasnost od pandemije meksičkog gripa podigne na najviši, šesti nivo.

Pomoćnik direktora SZO je naveo da je švajcarska farmaceutska kompanija "Roš" najavila da će povećati proizvodnju "tamiflua", jednog od lekova koje SZO preporučuje protiv novog virusa H1N1.

"Tamiflu" je antivirusni lek koji se uzima čim se organizam zarazi virusom.

Sumnja se da je pripadnik obezbeđenja američkog sekretara za energetiku Stivena Čua, zaražen virusom, saopštila je Bela kuća.

Ču je zajedno sa američkim predsednikom Obamom boravio u Meksiku u zvaničnoj poseti 16. aprila, neposredno pred pojavu virusa u toj zemlji.

Pripadnik obezbeđenja reako je da nikada nije prišao bliže od dva metra američkom predsedniku.

Zvaničnik Bele kuće Robert Gibs rekao je da ni kod predsednika ni kod Čua nisu registrovani simptomi virusa i da doktori smatraju da ne bi trebalo da se testiraju.

Nema razloga za paniku u Evropi

Zdravstvene vlasti Evropske unije sa najvećom ozbiljnošću i zabrinutošću gledaju na mogućnost epidemije, ali nema nikakvog razloga za paniku jer su zemlje članice EU i Evropska komisija potpuno spremni i sposobni da se tome suprotstave, zaključak je vanrednog zasedanja ministara za zdravstvo evropske dvadesetsemorice u Luksemburgu, saopštile su predsedavajuća češka ministarka Danijela Filipova i evropska komesarska za zdravlje Andrula Vasiliu.

Ministri zdravlja EU su poručili građanima Evrope da će sve najopsežnije i najbrže mere biti preduzete da zdravstvene vlasti članica EU i trećih zemalja, dakle i Zapadnog Balkana, zajednički svedu na minimum nasrtaj nezamapćene opasne vrste gripa na i na evropsko stanovništvo.

"Opasnost pandemije postoji, iako i dalje nije izvesno da će do nje doći", stoji u zaključku ministarskog zasedanja EU i naglasava se da će, uz saradnju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, "Evropska unija i zemlje članice nastaviti da deluju snažno i odlučno da se suprotstave toj pretnji".

Češka ministarka Filipova i evropska komesarka za zdravstvo Vasiliu su poručile da nema nikakvog razloga za paniku i da zasad, osim Meksika, ni u drugim zemljama u svetu nije bilo mnogo smrtnih slučajeva, iako broj obolelih od svinjskog gripa raste.

Opšti zdravstveni uslovi, mogućnost brzog obraćanja obolelih ekarima i raspoložive zalihe vakcina protiv gripa jamče da bolest u Eropi ne može imati teže posledice i masovnu smrtnost.

Zvaničnici Evropske komisije su, posle razmene mišljenja s elnicima evropske farmaceutske industrije, saopštili da će i akcina protiv ove najnovije vrste "svinjskog gripa" biti proizvedena većim količinama u roku od tri meseca.

U saopštenju sastanka ministara za zdravstvo EU se kaže i da je utvrđeno da je virus "svinjskog gripa" nastao kombinacijom elemenata žvotinjkog i čovečjeg porekla i da se prenosi s čoveka na čoveka.

Ministri zdravlja EU nisu se složili sa francuskim predlogom da se suspenduju letovi iz Unije za Meksiko, zbog nove vrste gripa koji se prvo pojavio u toj zemlji i odneo već 176 žrtava.

Ministri su se založili za što bolju međudržavnu razmenu informacija između zemalja članica i za obezbeđivanje zaliha vakcina protiv ove bolesti.

Bilo je reči i o ideji stvaranja zajedničkih zaliha takve vakcine u EU.

U Hrvatskoj nema obolelih

Hrvatska je u velikoj meri odahnula nakon vesti da studentkinja iz Osijeka, koja je juče primljena u bolnicu, nije obolela od meksičkog gripa, ali samo nakratko jer je nove sumnje izavao novi sličan slučaj, ovaj put u Zagrebu.

U zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti primljeno je dete za koje se sumnja da je zaraženo virusom meksičkog gripa, ali su prvi rezultati laboratorijskog ispitivanja deteta koje je doputovalo iz Nemačke, pokazali negativne rezultate, javila je Hrvatska radio-televizija.

U slovenačkom Institutu za zaštitu zdravlja u toku su laboratorijske provere uzoraka uzetih od osobe za koju se sumnja da ima znake zaraženosti meksičkim gripom, a koja se pre nekoliko dana vratila iz SAD, izjavila je načelnica Centra za zarazne bolesti Alenka Krajger.

Napomenuvši da će dijagnoza biti utvrđena sutra, ona je podsetila da su juče postojale sumnje na istu bolest kod tri osobe, koje su se vratile iz SAD, odnosno Meksika, ali se pokazalo da su one bile neosnovane.

U SAD 111 slučajeva obolelih od virusa meksičkog gripa

Zvaničnici američkih država Minesota, Nebraska i Džordžija potvrdili su po jedan slučaj oboljevanja od virusa meksičkog gripa, Kolorado dva, a Južna Karolina 10 novoregistrovanih, čime se ukupni broj obolelih u SAD popeo na 111, od kojih je jedna bebe umrla.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su na svojim sajtovima da američka država Njujork vodi sa 50 registrovanih slučajeva, sledi Teksas sa 26, Kalifornija sa 14 i Južna Karolina sa 10, Kolorado sa dva i tri američke države po jedan potvrđeni slučaj obolelih osoba od virusa A/H1N1.

Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da SAD redovno vrše pregled i upućuju savete Amerikancima koji putuju ili žive u inostranstvu kako bi izbegli posledice širenja meksičkog gripa po svetu.

Klintonova je navela da je Stejt department oformio Grupu za praćenje koja istražuje kako druge vlade odgovaraju na pretnju meksičkog gripa i "kakvu pomoć SAD može da im pruži".

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da se sumnja da je jedan radnik Svetske banke u Vašingtonu možda zaražen virusom novog gripa u Meksiku, a ukoliko se to potvrdi, to će biti prvi slučaj te teške bolesti u glavnom gradu SAD.

Prvi preliminarni test kod te osobe je bio pozitivan, a drugim testom treba da bude potvrđeno da je on zaražen, i to tokom boravka u Meksiku od 13. do 18. aprila.

Kako je saopšteno, on se odmah po povratku sa puta javio lekaru i brzo se oporavio.

Svetska banka pozvala je njegove kolege koji su sa njim bili u bliskom kontaktu da rade od kuće.

Meksiko naložio delimičnu obustavu ekonomskog poslovanja

Meksički predsednik Felipe Kalderon naložio je delimičnu obustavu ekonomskog poslovanja u zemlji u cilju usporavanja širenja meksičkog gripa.

Kalderon je naredio vladinim funkcionerima i onim privatnim firmama koje nisu od suštinskog značaja za funkcionisanje ekonomije da od sutra obustave rad da bi se sprečilo dalje širenje smrtonosnog virusa, koji je u toj zemlji već odneo 176 života.

"Nema sigurnijeg mesta da se zaštite od gripa nego što je dom", poručio je meksički predsednik svojim sunarodnicima, tokom prvog televizijskog obraćanja od izbijanja žarišta gripa u toj zemlji.

U Meksiko Sitiju, metropoli od 20 miliona ljudi, sve škole, restorani i noći klubovi su zatvoreni, a javna dešavanja otkazana radi sprečavanja širenja zaraze.

Meksički predsednik Felipe Kalderon pozvao je  stanovnike svoje zemlje da tokom prvomajskih praznika, od prvog do petog maja, "ostanu u svojim domovima" kako bi smanjili rizik od daljeg širenja opasne zaraze virusom gripa tipa A (H1N1), prenele su agencije.

Meksičke vlasti jutros su smanjile procenu od 159 potencijalnih smrtnih slučajeva od virusa gripa tipa A (H1N1) na 84, dodajući da se za sada sa sigurnošću može potvrditi da je osam osoba umrlo od te bolesti.

Broj zaraženih osoba se povećao sa 49 na 99 ljudi, ali 91 među njima "se oseća dobro", izjavio je na ministar zdravlja Hoze Angel Kordoba.

Gradonačelnik Meksika Marselo Ebrard rekao je da se "broj zaraženih stabilizuje" i da, ako se ta tendencija nastavi, razmatra mogućnost da smanji stepen sanitarne uzbune u glavnom gradu.

Širom Meksika su zatvorene sve škole, fakulteti, restorani, barovi, diskoteke, turističke atrakcije, zoološki vrtovi, a fudbalski mečevi se igraju bez prisustva publike. Te mere će biti na snazi barem do 6. maja.

Prvi slučajevi novog gripa u Švajcarskoj, Peruu, Holandiji...

Istovremeno u Peruu i Švajcarskoj potvrđeni su prvi slučajevi gripa kakav postoji u Meksiku. U kantonalnoj bolnici u Badenu smešten je pacijent koji je doputovao iz Meksika i za njega je nakon analiza utvrđeno da boluje od virusa gripa tipa A (H1N1).

Zdravstvene vlasti su navele da u Švajcarskoj postoji još 26 sumnjivih slučajeva gripa uglavnom kod putnika koji su se nedavno vratili iz Meksika.

Peruanske vlasti su takođe potvrdile prvi slučaj gripa kod jedne 27-godišnje Argentinke koja živi u Kaliforniji. Ona je putovala iz Meksika u Buenos Ajres, ali je avion u kojem se nalazila morao da sleti u Limu upravo zbog simptoma bolesti koji su se tokom leta kod nje pojavili.

Prvi sumnjiv slučaj gripa otkriven je i u Japanu, kod mladića koji je boravio u Kanadi, a ispitivanje je u toku, saopštilo je japansko minstarstvo zdravlja.

Kako se navodi, mladić star 17 godina iz Jokohame boravio je u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija od 10. do 25. aprila.

Japanski ministar zdravlja Joiči Masuzoe rekao je da su testovi pokazali da nije zaražena žena koja je boravila u Los Anđelesu, za koju se sumnjalo da ima virus A.

Slučajevi infekcije virusom A do sada su zvanično potvrđeni u 13 zemalja, a nijedan u Aziji.

Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da su ljudski slučajevi virusa H1N1, koji se prvo pojavio u Meksiku, zabeleženi i u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Izraelu, Novom Zelandu i Španiji. U Meksiku i SAD su zabeležene i ljudske žrtve.

Grupa od tridesetak američkih marinaca u vojnoj bazi u južnoj Kaliforniji stavljena je u karantin, pošto je potvrđeno da je jedan od njih zaražen virusom svinjskog gripa, saopštila je američka vojska.

Holandski zdravstveni organi potvrdili su danas da je jedno trogodišnje dete obolelo od gripa tipa A (H1N1), prenosi holandska novinska agencija ANP pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

U Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj za sada nije potvrđen nijedan slučaj novog gripa, nekoliko desetina ljudi sa sumnjivim simptomima je na posmatranju, a Češka, pošto je proglašen peti pretposlednji stepen pred pandemiju, proverava svoje krizne planove.

Posle prva tri juče potvrđena slučaja nove vrste gripa, u Nemačkoj se donose mere za slučaj daljeg i masovnijeg širenja zaraze.

Savezna kancelarka Angela Merkel je od savezne ministarke zdravlja i njenih pokrajinskih kolega zatražila da obezbede dovoljnu količinu lekova protiv gripa.

Novi grip se ne može dobiti konzumiranjem svinjetine

Meksički grip se nikako ne može dobiti konzumiranjem svinjskog mesa, pod uslovom da se ono termički obradi na najmanje 71 stepen Celzijusa, čime se ubija virus te bolesti, zajedno sa ostalim bakterijama i virusima, navodi se u uputstvu o novoj bolesti, koje je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

U uputstvu se takođe navodi da ljudska vakcina za novu vrstu gripa još ne postoji, da se na njoj ubrzano radi, ali da postoji vakcina koja može da spreči širenje bolesti među životinjama.

Vakcine za "običan", sezonski grip mogu da delimično pomognu u sprečavanju svinjskog gripa tipa H3N2, ali ne i kod tipa H1N1, koji sada hara svetom, preneo je Rojters.

Simptomi novog gripa slični su kao i kod sezonskog - visoka temperatura, kašljanje, bol u mišićima i krajnja premorenost - ali se kod "novog" gripa češće javljaju dijareja i povraćanje.

Budući da se bolest sa čoveka na čoveka prenosi dodirivanjem zaraženog objekta, a potom sopstvenog nosa ili usta, najpoželjnija preventiva je redovno pranje ruku. Kako se bolest prenosi i u obliku kapljične infekcije, kašljanjem i kijanjem, poželjno je izbegavati velike grupe ljudi.

Do sada postojeći oblici svinjskog gripa mogli su da se šire samo među životinjama, a čovek je mogao da se zarazi samo u dodiru sa obolelom životinjom. Tako je bilo sa ptičjim gripom.

Međutim, svinje mogu da obole i od "čovečijeg", i od ptičjeg gripa. Mutacijom ta dva virusa u telima svinja, nastala je nova vrsta virusa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.