Širi se – Evropa u strahu; Oglasila se SZO

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 11:32

Širi se – Evropa u strahu; Oglasila se SZO

Norveška i Finska se ove godine suočavaju s rekordnim izbijanjem ptičjeg gripa.

Grip je izazvao pomor hiljada galebova i drugih vrsta, ugrozio stoku i doveo do ograničenja putovanja u nekim područjima, rekli su zvaničnici.

Ptičji grip proteklih godina kruži Evropom pa je tako u maju i junu doveo do pomora miliona ptica na francuskim farmama i poremetio snabdevanje mesom i jajima.

Zvaničnici u arktičkom gradu Vadso, koji je deo norveškog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okruga Finmark, rekli su da su pronašli više od 10.000 mrtvih ptica na tom području, a norveška agencija za bezbednost hrane je juče uvela zabranu putovanja u tri prirodna rezervata.

"Izbijanja koja vidimo u različitim mestima u Finmarku ove godine su mnogo veća nego što smo ranije videli u Norveškoj", rekao je Ole-Herman Tronerud, glavni veterinarski zvaničnik u norveškoj agenciji za bezbednost hrane.

Soj virusa H5N1 se godinama širi među živinom i divljim pticama, ali povremeno su u svetu zabeležene i zaraze kod sisara poput mačaka, kuna i vidri.

Susedna Finska je takođe objavila da su divlje ptice teško pogođene i da je soj H5N1 dosad pronađen u 20 farmi krzna, dok je ranije ove nedelje taj broj iznosio 12.

"Potvrđeno je da je patogena varijanta kružila naročito među galebovima", objavilo je u sredu u saopštenju finsko ministarstvo za društvena pitanja i zdravstvo.

Tri agencije Ujedinjenih nacija su ovaj mesec upozorile da su globalna izbijanja izazvala zabrinutost da bi se virus mogao prilagoditi te lakše preći na ljude, zbog čega su pozvale države da ojačaju nadzor nad bolestima i poboljšaju higijenske uslove na farmama živine.

Svetska zdravstvena organizacija je rekla da je rizik za ljude od H5N1 i dalje nizak, ali dodala da izveštaje o zarazama sisara treba pomno posmatrati.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.