Sezona je gripa: Ovo je top 10 namirnica za jačanje imuniteta

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 22:25

Sezona je gripa: Ovo je top 10 namirnica za jačanje imuniteta

Istina je da ne postoji jedina hrana koja će osigurati da vaše telo daje sve od sebe da se bori protiv bakterija ili virusa kojima ste izloženi. Međutim, nekoliko nedavnih studija pokazuje da kvalitet vaše celokupne ishrane i načina života, zajedno sa specifičnom hranom bogatom hranljivim materijama za jačanje imuniteta, može igrati ulogu u jačanju našeg imunološkog sistema za predstojeće hladno vreme.

Radi poboljšanja imuniteta, cilj je da se fokusirate na ishranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zasnovanu na biljkama, jer se većina bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u održavanju najboljeg funkcionisanja imunog sistema nalaze u biljnoj hrani.

Ovo je 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta

Bobičasto voće

Bilo da odaberete borovnice, jagode, kupine ili maline, sve bobice su bogate vitaminom C i antioksidansima koji pomažu da vaš imuni sistem bude jak, navodi se u članku objavljenom u časopisu Molecules.

Beli luk

Beli luk je poznat po karakterističnom ukusu i mirisu, ali sadrži i alicin, jedinjenje sa antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Redovna konzumacija belog luka može pomoći u održavanju zdravlja imunološkog sistema.

Spanać

Spanać je bogat vitaminom C, beta-karotenom i gvožđem, što ga čini idealnom hranom za podsticanje jačanja imunog sistema. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A, koji je takođe važan za odbrambene funkcije tela.

Đumbir

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i istorijski se koristio kao prirodni lek za razne bolesti. Osim što pomaže u smanjenju upale, đumbir može pomoći telu da se bori protiv infekcija. Lešnik Lešnici su bogati vitaminom E, koji je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Pored toga, lešnici su izvor zdravih masti i vlakana, koji podržavaju opšte zdravlje.

Semenke

Seme kao što su suncokretovo, seme bundeve i seme lana sadrže različite hranljive materije koje pomažu u jačanju imunološkog sistema. Bogate su vitaminima, mineralima i zdravim mastima. Na primer, seme bundeve sadrži cink, koji je važan za normalno funkcionisanje imunog sistema.

Narandže

Osim što su ukusne i osvežavajuće, pomorandže su odličan izvor vitamina C. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema, stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.

Jogurt

Jogurt je izvor probiotika, korisnih bakterija za zdravlje creva. Intestinalna mikrobiota igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu, pa je redovna konzumacija jogurta korisna za održavanje ravnoteže.

Brokoli

Brokoli sadrži vitamin C, vitamin A i druge hranljive materije koje su ključne za imuni sistem. Takođe je bogat vlaknima koja promovišu zdravlje creva.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje sa snažnim antiinflamatornim svojstvima. Redovna konzumacija kurkume može pomoći u smanjenju upale u telu i podržati imuni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.