Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Preporuka za zatvaranje škola pri pojavi epidemije

Zatvaranje škola prilikom pojave epidemije novog gripa bi umnogome usporilo širenje bolesti i zdravstvenim vlastima obezbedilo dragoceno vreme da nabave dovoljne količine lekova, preporučila je danas u Ženevi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).



"Iako ni jedna mera ne može potpuno da zaustavi širenje bolesti, moguće je da ono bude znatno usporeno", navedeno je u preporuci koju je SZO pripremila za svoje članice i ostale zemlje.

Prva od takvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mera je zatvaranje školskih ustanova jer se pokazalo da su one odigrale značajnu ulogu u prenošenju zaraze, kao u Njujorku, na primer, preneo je Rojters.

Zatvaranje škola, pod idealnim uslovima, moglo bi da u jeku pandemije smanji za 30 do 50 odsto tražnju za medicinskom negom, navedeno je u preporuci SZO. Međutim ukoliko školske ustanove budu zatvorene suviše kasno, pošto se bolest već bude dosta proširila, rezultati mere zatvaranja škola će biti osrednji.

Osim toga, ukoliko odluka o zatvaranju škola bude doneta, trebalo bi takođe sprečiti da učenici i studenti nastave da se okupljaju na drugim mestima.

Prestanak rada škola povlači za sobom privredne gubitke koji nisu vidljivi na prvi pogled. Naime ova mera bi za posledicu imala odsustvo sa posla dodatnih 16 odsto radne snage, povrh uobičajenog odsustva ljudi zbog bolesti, istakla je SZO u preporuci.

Zatvaranje školskih ustanova ima i jednu paradoksalnu posledicu. S jedne strane time se rasterećuju zdravstvene ustanove na vrhuncu epidemije, a s druge se remeti obezbeđenje osnovne zdravstvene brige, jer među medicinskim osobljem ima puno roditelja sa školskom decom.

Prema podacima SZO, do sada je od novog gripa u svetu umrlo oko 3.000 ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.