Novi grip ipak nije potekao iz laboratorije

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 14.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip ipak nije potekao iz laboratorije



Svetska zdravstvena organizacija (SZO) isključila je danas mogućnost da je grip tipa A (N1N1) od kojeg je zaraženo oko 6.500 ljudi širom sveta, potekao iz neke laboratorije.

Stručnjak SZO za grip Keiđi Fukuda izjavio je da je SZO tokom vikenda dobila obaveštenje australijskih naučnika da je virus H1N1 mogao greškom da bude ispušten iz neke laboratorije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Naučnici su se bavili tim pitanjem i zaključili da je novi virus najverovatnije došao prirodno, kao i svaki drugi običan grip, rekao je Fukuda.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je ranije danas da istražuje da li su tvrdnje australijskog naučnika Adrijana Gibsa o nastanku svinjskog gripa tačne.

Ovaj 75-godišnji naučnik, koji je sarađivao s farmaceutskom kompanijom „Roš holding” na proizvodnji leka „tamiflu”, izjavio je da će objaviti studiju u kojoj tvrdi da je novi virus rezultat ljudske greške.

Gibs je detaljno objasnio kako smatra da se virus slučajno proširio u jajima koje naučnici u laboratorijama koriste da razviju nove viruse i naprave vakcine.

On je kazao da je do tog zaključka došao prilikom utvrđivanja porekla virusa proučavajući njegovu genetsku strukturu.

Gibs, koji je 40 godina proučavao evoluciju mikroba, jedan je od prvih naučnika koji je analizirao genetički sastav virusa H1N1, koji se pre tri nedelje pojavio u Meksiku.

Fukuda je rekao da virus, koji je rezultat laboratorijskog eksperimentisanja ili proizvodnje vakcine, možda znači potrebu za većom bezbednošću, a ukazivanjem na izvor virusa naučnici mogu bolje da razumeju potencijal širenja mikroba i izazivanja bolesti.

„Što pre otkrijemo odakle je virus, stvari mogu da postanu mnogo bezbednije”, kazao je Gibs, napominjući da bi u pitanju mogla biti i greška, odnosno da je virus sa svinje „skočio” na nekog drugog sisara ili pticu pre nego što je dospeo do ljudi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svinjski grip ljudska greška?

Izvor: B92, 14.Maj.2009

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) istražuje da li su tvrdnje australijskog naučnika Adrijana Gibsa o nastanku svinjskog gripa tačne, javljaju agencije...Ovaj 75-godišnji naučnik, koji je sarađivao s farmaceutskom kompanijom "Roš holding" na proizvodnji leka "tamiflu", izjavio je da će objaviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.