Registrovan virus gripa kod dece

Izvor: B92, Beta, 14.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registrovan virus gripa kod dece

Beograd, Novi Sad -- U Novom Sadu je potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa B na uzorcima sekreta koji su uzeti od dece u tri novosadske ambulante.

Kako je rekla načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Slavica Malešević, pred kraj godine veliki broj predškolske dece imao je obolenja slična gripu, što se često kasnije ispoljavalo kroz bronhitis ili upalu pluća. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon rekao je da je zavod obavešten o gripu u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sadu, ali da za sada nema dokaza da je grip prisutan i u Beogradu.

"Tip B daje obolenje grip, ali lažne karakteristike, ne tako izraženo i nema toliki potencijal širenja virusa", objašnjava on.

"Beograd još nema ni dokaza niti izolaciju, ali nemamo čak ni registraciju, mada verujemo da je vrlo verovatno prisutan već i u Beogradu", kaže Kon.

Doktori apeluju na roditelje da ne dovode decu kod lekara u prvih 24 sata ako deca imaju temperaturu manju od 38 stepeni i simptome kašlja ili upale grla, već da sačekaju i vide da li će se stanje pogoršati.

"Roditelji u tim situacijama deci treba da daju što više tečnosti, biljne preparate za kašalj ili za bolove u grlu, kao i lekove za snižavanje temperature, samo ako je ona iznad 38 stepeni, jer virusu gripa pogoduju niske temperature tela", navode lekari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.