Izvor: Radio 021, 10.Apr.2020, 07:27

Razlike sezonskih alergija i infekcija sličnih gripu

Činjenica je da se širenje epidemije virusa korona vremenski poklapa sa početkom sezonskih, odnosno polenskih alergija i kijavica, ali infektološkinja Ivana Milošević jasno pravi razliku između ovih pojava i ističe onu ključnu - alergije ne prati povišena temperatura.

Ona je rekla da je onima koji imaju alergijski problem i dobijaju ga iznova svakog proleća već jasno kakvi su simptomi koje bi trebalo da prepoznaju.

"Uglavnom uzimaju lekove za alergiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << one najjednostavnije, antihistaminike, koji dovode do olakšanja. To olakšanje se neće desiti kod Covid-19. Drugo, osobe koje imaju alergiju, nemaju povišenu temperaturu, što se uglavnom događa kod onih koji imaju koronavirusnu infekciju", kazala je Miloševićeva gostujući na RTS-u

Prema njenim rečima, pored povišene temperature, simptomi koji ukazuju na virus korona su infekcija gornjih disajnih puteva, kašalj, kod pojedinih i malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima.

"To je svakako različito od alergije. Može se reći da podseća na početak gripa", navela je Milošević.

Dodala je da je početkom marta kada je otkriven prvi slučaj virusa korona, u Srbiji još cirkulisao virus gripa, tako da je paralelno rađen test i na grip i na Covid-19.

Sada, kaže, postoji i grip, ali u znatno manjoj meri.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.