Raste broj obolelih od gripa, ali nema epidemije

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj obolelih od gripa, ali nema epidemije

Broj obolelih od gripa raste u Srbiji i okruženju, ali je aktivnost ovog virusa niska i naša zemlja još nije ušla u epidemijski period, izjavila je danas Tanjugu nacionalni koordinator za grip dr Dragana Dimitrijević.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u prethodnoj sedmici je registrovano 3.954 obolelih, što je za 25 odsto više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nedelji pre toga, rekla je ona i podsetila da je kod nas i laboratorijski potvrđeno prisustvo sezonskog virusa gripa tipa A (H1N1) i A(H3N2).

Dr Dimitrijević je kao najbolju meru zaštite preporučila vakcinu, koja sadrži oba soja koja su u cirkulaciji, kao i tip B virusa gripa.

Ističući da je do 31. januara potrošeno 84 odsto planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014, ona je ocenila da je takav odziv zadovoljavajući ako se uporedi sa istim prošlogodišnjim periodom.

Najveći procenat građana vakcinisan je u Braničevskom, Borskom, Sremskom i Južnobanatskom okrugu, dok je najslabije interesovanje zabeleženo u Podunavskom, Nišavskom i Pčinjskom okrugu.

"I u Evropi je u prethodnoj sedmici u najvećem broju zemalja registrovana niska aktivnost virusa gripa, a visoku aktivnost je prijavila jedino Bugarska", rekla je dr Dimitrijević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste broj obolelih od gripa, ali još nema epidemije

Izvor: Press, 05.Feb.2014

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u prethodnoj sedmici je registrovano 3.954 obolelih, što je za 25 odsto više nego u nedelji pre toga, rekla je ona i podsetila da je kod nas i laboratorijski potvrđeno prisustvo sezonskog virusa gripa tipa A (H1N1) i A(H3N2).. Dr Dimitrijević...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.