Ptičji grip se širi po regionu, da li treba paničiti? Sad je pronađen i u Prijedoru

Izvor: Telegraf.rs, 12.Feb.2017, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip se širi po regionu, da li treba paničiti? Sad je pronađen i u Prijedoru

U Prijedoru je u toku sanacija žarišta ptičijeg gripa u jednom domaćinstvu, gde je kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pristup neovlaštenih lica zabranjen je radi sprečavanja eventualnog širenja bolesti, nakon što su juče nadležne laboratorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << kasno popodneve potvrdile bolest.

Sastanak o ovom slučaju, kojem su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove – Veterinarska inspekcija i Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", odražan je juče.

Na sastanku su dogovorene mere u skladu sa odredbama Pravilnika o merama za kontrolu i iskorenjivanje influence ptica, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabrana kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i uništavanje peradi u zaraženom dvorištu.

O svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno obaveštena, navode iz resornog ministarstva.

(Telegraf.rs / Srna)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Ptičji grip u Prijedoru

Izvor: RTS, 13.Feb.2017, 05:03

U Prijedoru je zabeležen slučaj ptičjeg gripa, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo da je u toku sanacija žarišta u jednom domaćinstvu. . U pitanju je domaćinstvo, gde...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.