Ptičji grip i u Holandiji

Izvor: B92, 17.Nov.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip i u Holandiji

Holandske vlasti uvele su jutros karantin i strogu zabranu transporta pilića nakon što je na jednoj farmi otkriven ptičji grip.

Drugi oblik ove bolesti pronađen je u odgajalištu pataka u Britaniji.

Više od 150.000 pilića biće ubijeno i spaljeno nakon što je na farmi u gradiću Hekendropu pronađen virus H5N1, koji može da pređe i na ljude, saopštile su jutros holandske vlasti.

Stručnjaci kažu da se virus, koji se prvi pojavio u Aziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre šest godina i zamalo izazvao pandemiju, veoma brzo širi među pticama, ali da ljudi mogu da se zaraze jedino ako su dugo u bliskom kontaktu sa živinom.

Kako bi se otklonio svaki rizik, radnici sa zaštitnom opremom počeli su jutros da uništavaju piliće u Hakendropu i uvele karantin u krugu od 30 kilometara od farme.

Istovremeno je na farmi pataka u engleskoj pokrajini Jorkšir otkriven drugi tip virusa,koji je manje zarazan i nije opasan po ljude.

Britanske vlasti su uvele slične mere kao i holandske, uz uveravanje javnosti da je živina koja se prodaje u supermarketima i restoranima potpuno bezbedna za konzumiranje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.