Ptice selice nose virus ptičjeg gripa?

Izvor: Mondo, 08.Apr.2013, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptice selice nose virus ptičjeg gripa?

Od ptičijeg gripa u Kini obolelo je 20 osoba, šestoro je preminulo. Podeljeni su reagensi za testiranje na H7N9, a prodaja piletine je zabranjena. Način prenošenja nije utvđen, sumnja se da su ga donele ptice selice.

Guliver/Getty images/Thinkstock

Ptice selice su možda prenele virusa ptičjeg gripa soja H7N9 u Kinu, rekao je jedan od vodećih stručnjaka kineskog Ministarstva poljoprivrede. Ju Kagdžen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << glavni veterinar u Ministarstvu rekao je da izvor infekcije i način njenog prenosa ostaju nejasni i da se ne može isključiti mogućnost da su ptice selice donele virus u zemlju.

Virus je uglavnom nađen na pijacama živih pernatih životinja, ali ne na poljoprivrednim gazdinstvima gde se gaji živina. Virus do sada nije nađen kod svinja, rekao je on i dodao da je najveći boj zaraženih registrovan je u Šangaju ali postoji imogućnost da će se virus dalje raširiti.

Ministarstvo je poslalo radne timove na lokalne pijace i gazdinstva da prikupi još uzoraka, a rezultate će objaviti blagovremeno.

Kineske vlasti su navele da je do nedelje popodne 20 slučajeva zaraženih virusom H7N9, uključujući šest slučajeva sa fatalnim ishodom.

Vlasti pokušavaju da spreče širenje bolesti zabranom prodaje piletine i dezinfekcijom škola.

Državni mediji javljaju da metode "intenzivnog uzgoja" pojačavaju opasnost da se bolest sa životinja prenese na ljude.

Ministarstvo obrazovanja je naredilo školama širom zemlje da zaštite zdravlje studenata i spreče širenje infektivnih bolesti, uključujući H7N9 kontrolom namirnica i praćenjem eventualnih simptoma bolesti.

Lokalna televizija je prikazla radnike u Šangaju kako prskaju učionice sredstvom za dezinfekciju, a pijace su bile zatvorene kako bi se sprečilo širenje zaraze. Taj grad je još ranije zabranio prodaju živih pilića a njegov primer sledili su i Nanđing i drugi gradovi.

Svetska zdravstvena organizacija je zasada odbacila strahovanja od epidemije, saopštivši da nema dokaza da se virus H7N9 prenosi sa čoveka na čoveka, ali da je ključno da se otkrije kako se uopše prenosi na ljude.

Poznatija varijanta virusa H5N1 se prenosi sa ptica na ljude direktnim kontaktom, a eksperti strahuju da bi ti virusi mogli mutirati u oblik koji se lako prenosi između ljudi što bi moglo izazvati pandemiju.

Reagensi za testiranje na virus H7N9 koji izaziva ptičiji grip podeljeni su u 409 centara za nadgledanje te zaraze, saopštio je danas kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Taj centar je materijalima za testiranje na novootkriveni oblik ptičijeg gripa snabdeo i glavne infektivne klinike i istraživačke centre.

Metode testiranja prijavljene su Svetskoj zdravstvenoj organizaciji(SZO) i dostupne su zdravstvenim vlastima Monglije, Tajvana i Hong konga, saopštio je centar.

Kina je odobrila upotrebu novog leka za koji se veruje da deluje na novu vrstu ptičijeg gripa.

Nacioanlni centar za bezbednost hrane i procenu rizika upozorio je javnst da ne dodiruje i ne konzumra bolesnu ili uginulu živinu i da dobro kuva jaja i živinsko meso, zato što, kako se veruje, virus ne može da izdrži visoke temperature.

(agencije/MONDO, foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.