Pseći grip - kako prepoznati simptome

Izvor: B92, 28.Avg.2013, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pseći grip - kako prepoznati simptome

Pseći grip nije zarazan za ljude, ali je zarazan za druge pse. Simptomi su kašalj, infekcija disajnih puteva i temperatura. Vakcina neće nužno sprečiti psa da dobe grip, ali će smanjiti šanse za oboljevanje.

Ovaj novi, lako prenosivi virus prvi put je otkriven 2004. na Floridi. Naučnici su s vremenom naučili da je pseći grip razvijen kada se konjski virus gripa prilagodio da zarazi psa. Ovaj novi virus je bio jedinstven i zarazan samo za druge pse.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Među psima se širi direktnim kontaktom (kašljanje, kijanje, lizanje) ili indirektnim (zaražene činije sa hranom, ogrlice i ruke ili odeća ljudi koji su dirali bolesnog psa). Svi psi izloženi virusu se zaraze, a 20% zaraženih pasa ne pokazuje znakove bolesti ali je i dalje prenosnik virusa. Ovaj virus nije zarazan za ljude kao ni za mačke ili druge životinje.

Znakovi upale disajnih puteva najčešće se povezuju sa psećim gripom. Neki psi postanu teško bolesni i kod njih se razvije visoka temperatura, teškoće s disanjem i upala pluća.

Zaraženi pas prve simptome razvije kroz dva do četiri dana od zaraze. Najčešće se psi zaraze jedući iz iste posude ili kod veterinara i u parku. Na žalost, pseći grip ne može se dijagnostikovati samo na temelju simptoma, jer su oni slični simptomima drugih bolesti disajnih puteva, na primer pseći kašalj. Za pse koji su već neko vreme bolesni, veterinar će napraviti bris grla i nosa i testove krvi kako bi se utvrdilo radi li se o gripu ili nekoj drugoj bolesti.

Svi psi su podložni infekciji, bez obzira na pasminu.

Foto: freedigitalphotos.net/Maggie Smith
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.