Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2016, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj zika virusa u Kini

Peking -- U Kini je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom zika, javila je kineska agencija Sinhua i dodala da je inficiran Kinez koji se vratio iz Venecuele.

Pacijent iz kineske provincije Gansjan vratio se 28. januara iz Venecuele, saopštile su kineske zdravstvene službe.

Virus zika, kojeg prenose komarci, izaziva simptome gripa ali se sumnja da je kod trudnica povezan s mikrocefalijom novorođenčeta, deformacijom lobanje i mozga.

Za sada ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << lijek niti vakcina protiv te bolesti. Nekoliko vlada u svijetu najavilo je da će izdvojiti novac za vakcinu.

Za sada su najpogođenije zemlje Južne Amerike s Brazilom u kojem je registrovano 1,5 miliona inifciranih i Kolumbijom s 22.600 slučajeva zaraze.

U Aziji je do sada jedna osoba zaražena u Tajlandu i jedna u Indoneziji.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posljedice po zdravlje.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Borba protiv virusa zika, šta je u fokusu

Izvor: RTS, 10.Feb.2016

U fokusu borbe protiv zika virusa je da zemlje odmah uspostave sistem kojim će se odgovoriti na epidemiju i lokalne infekcije, kaže za RTS direktorka kancelarije SZO dr Miljana Grbić. Preporuka SZO je da se u zemljama u kojima još nije zabeležen slučaj zika virusa, pored mera predostrožnosti,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.