Prvi slučaj novog gripa u Vojvodini, obolela devojčica u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2009, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj novog gripa u Vojvodini, obolela devojčica u Somboru

NOVI SAD - Prvi slučaj novog gripa registrovan je u Vojvodini, potvrđeno je danas u Izvršnom veću pokrajine.

Novinari su pozvani na vanrednu konferenciju za štampu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Atile Čengerija povodom, kako je rečeno agenciji Beta u Izvršnom veću, "prvog slučaja novog gripa u Vojvodini".

Pod nadzorom 13 osoba
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri izjavio je da je zbog prvog slučaja novog gripa u Somboru 13 osoba pod stalnim medicinskim nadzorom.

Reč je o osobama koji su bili u bliskom kontaktu sa devojčicom iz Australije.

"Na svu sreću dete je odmah izolovano i nije bilo u kontaktu sa širom okolinom. Devojčica je pod stalnim nadzorom, bolje je i više nema temperaturu, što ne znači i da je izlečena", rekao je Čengeri.

On je rekao da se njena majka oseća dobro i da nema simptome novog oblika gripa.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da je otkriven drugi slučaj novog gripa H1N1 u Srbiji, kod četvorogodišnje devojčice iz Sombora.

Milosavljević je Tanjugu rekao da je devojčica doputovala iz Australije, gde je boravila sa majkom, i da je smeštena na Infektivno odeljenje zdravstvenog centra u Somboru.

"Na Institutu za virusologiju vakcije i serume Torlak danas je potvrđen drugi slučaj oboljevanja od novog gripa H1N1 kod devojčice stare četiri gidine iz Sombora"; kazao je Milosavljević.

On je naveo da je devojčica doputovala 22. juna, a da je juče dobila povišenu temperaturu, višu od 39 stepeni, kašalj i crvenilo grla.

"Zdravstveno stanje devojčice je stabilno, a epidemiološka ispitivanja su u toku", kazao je Milosavljević.

Stanje prvog pacijenta stabilno

A prvi pacijent koji je oboleo od novog virusa gripa, tipa A - N1H1 stabilnog je zdravstvenog stanja, završene su

dijagnostičke procedure i dobija adekvatne lekove, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije, Đorđe Bajec.

Dve osobe koje su sa obolelim kolima stigle iz Zagreba, stavljene su pod epidemiološki nadzor i njihovo zdravstveno stanje se prati.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je rekao da je Srbija spremna za ovakve situacije, i da nema razloga za paniku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi slučaj gripa u Vojvodini

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jun.2009, 17:45

NOVI SAD, 25. juna 2009. (Beta) - Prvi slučaj novog gripa registrovan je u Vojvodini, potvrđeno je u četvrtak u Izvršnom veću pokrajine. Novinari su pozvani na vanrednu konferenciju za štampu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Atile Čengerija povodom, kako je rečeno agenciji Beta u Izvršnom...

Nastavak na NaDlanu.com...

Obolela devojčica se dobro oseća

Izvor: Blic, 26.Jun.2009

U Srbiji je registrovan i drugi slučaj novog gripa i to u Somboru, kod četvorogodišnje devojčice. Mala pacijentkinja je državljanin Australije, a u našu zemlju je sa majkom doputovala pre četiri dana. Kako su utvrdili naši epidemiolozi, devojčica je u Australiji bila u kontaktu sa osobom obolelom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.