Izvor: Radio 021, 13.Feb.2021, 22:45

Preventivne mere protiv korone "eliminisale" sezonski grip

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od 480 uzoraka nijedan ne pokazuje prisustvo influence - gripa, a identična situacija je i širom Srbije.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje Subotice kaže ze Blic da je upotreba zaštitnih maski, redovna higijena ruku i distanca doprinela da se virus gripa još ne registruje, dok su ostale infekcije koje se prenose kapljičnim putem drastično smanjene. Takođe, tome je dorpinela i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vakcinacija protiv gripa.

"Od oktobra 2020. godine je analizirano 480 uzoraka. Svi brisevi građana su bili negativni na kovid, ali su poslati na dalju dijagnostiku jer su te osobe imale respiratorne tegobe. I svi su bili negativni i na virus gripa. Objašnjenje je jednostavno. Pošto je grip kapljično oboljenje i ako koristimo preventivne mere preporučene protiv virusa korona, neće se širiti ni druge kapljične infekcije", objašnjava dr Bohucki.

Takođe, zaposleni u školama i učenici su zdravi, jer ako neko od njih ima kliničku sliku, kašlje i kija, mora da ostane kod kuće zbog mera koje su na snazi. To se nije dešavalo prethodnih sezona, već su u školu išli i odrasli i deca koja su imale simptome respiratornih infekcija, piše Blic.

Sezonski grip uglavnom se zahuktava krajem januara, a njegova najveća aktivnost beleži se tokom februara, te je, recimo, u februaru 2020. godine grip registrovan u većem delu zemlje, dok je epidemija gripa tada prijavljena u Beogradu i u još četiri okruga.

Virusolog dr Ana Gligić nedavno je istakla za Blic da su maske zaustavile širenje mnogih virusa, te da će nas, kako je rekla, "maske sigurno jako štititi i od gripa, odnosno influence tipa A".

"Premda postoji realna bojazan od sudara korone i gripa, može da se dogodi i drugačija situacija. Reč je o virusnoj interferenciji. Iskustvo govori da određeni virus, kao što je to sada korona, može da interferira infekciju drugim virusima, nije važno kojim. Ako je virus intenzivno u populaciji, to se u virusologiji naziva interferencija. Budući da je virus korona aktivan u velikom broju u populaciji, on može da onemogućava infekciju drugim virusom", istakla je dr Ana Gligić.

Jednostavno rečeno, virus ne dozvoljava prodor drugih u populaciju.

Opširnije na sajtu Blica.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.