Prepune kovid ambulante; Zdravstveni radnici oboljevaju u većem broju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 19:05

Prepune kovid ambulante; Zdravstveni radnici oboljevaju u većem broju

Epidemijska situacija u našoj zemlji je zabrinjavajuća, jer su u populaciji prisutni delta i omikron soj, a raste i broj obolelih od gripa. I dok se kovid ambulante i bolnice sve više pune, vrtići i školske učionice su sve praznije, zbog rasta broja zaražene dece. Tim za škole odlučio je da će od ponedeljka najmlađi školarci ići u školu neposredno, a stariji i srednjoškolci, nastavu će pratiti po kombinovanom modelu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Svega 38 dana deli nas od 6. marta, dana kada se naša zemlja, pre dve godine, uhvatila u koštac sa koronavirusom. Iako su očekivanja stručnjaka bila da će epidemija ranije biti ukroćena, 692. dan borbe protiv pandemije koronavirusa, protiče u znaku petocifrenog broja zaraženih, i prepunim kovid ambulantama.

Dr Ljerka Popov iz Dom zdravlja “Novi Sad” navodi ”Situacija je veoma ozbiljna, dešava nam se da se u poslednje dve nedelje maltene dnevno duplira broj pacijenata, koji se obraća u kovid centar. Naši zdravstveni radnici u sve većem broju obolevaju, kako u Kovid centru, tako i u redovnom radu, tako da situacija nimalo nije jednostavna” kaže doktorka Popov.

Situacija se usložnjava i u kovid bolnicama. Deo Kliničko –bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović”, posle kraće pauze, ponovo je ušao u kovid sistem, a razmatra se i mogućnost da to postane i zemunska bolnica. Primetan je i porast broja hospitalizovanih u kovid bolnici u Novom Sadu.

Prof. dr Velibor Čabarkapa upravnik kovid bolnice na Mišeluku kaže ”Mi na dnevnom nivou imamo između 30 i 45 prijema, tako da je to zaista, kao i u onom prethodnom talasu, ponadali smo se da neće baš biti toliko prijema, ali predviđanja su se obistinila. Bolnice širom Srbije se ponovo pune, a vrtići su sve prazniji. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” kažu da je, u poslednjih nedelju dana, prepolovljen broj prisutne dece.

Branka Čonkić, koordinatorka preventivne zdravstvene službe u PU”Radosno detinjstvo” kaže ”Imamo dosta pozitivnih roditelja, povukli su decu u izolaciju, a verovatno su tu i druge viroze, koje se pojavljuju u ovo doba godine, koje nisu ništa čudno, recimo varičele, pa i ostale prehlade, tako da je sve to rezultiralo padom broja prisutnosti”

I nastava u školama se sve teže odvija po klasičnom modelu, u učionicama. U osnovnim i srednjim školama, ukupno je 25 odeljenja, koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije u odeljenju morala da promene model nastave sa neposrednog na onlajn. Zato je Tim za škole odlučio da od ponedeljka, 31. januara, najmlađi osnovci nastavu pohađaju neposredno, dok će je oni od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, pratiti kombinovano, podeljeni u dve grupe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.