Povećava se broj žrtava ptičjeg gripa u Kini

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećava se broj žrtava ptičjeg gripa u Kini

Ukupno 31 osoba umrla je od ptičjeg gripa tipa H7N9 prošlog meseca u Kini, što je najveći broj od izbijanja epidemije, objavila je danas kineska vlada.

Potvrđeno je da je u januaru od virusa H7N9 obolelo ukupno 127 ljudi, što je skoro jednako kao za čitavu prošlu godinu, kada su u Kini potvrđena 144 slučaja ptičjeg gripa, a 46 osoba je umrlo.

Strahuje se da bi virus ptičjeg gripa mogao mutirati i postati prenosiv sa čoveka na čoveka, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi verovatno pokrenulo pandemiju ove bolesti.

"Karakteristike humane infekcije ptičjeg gripa H7N9 za sada nisu imale vidljive promene i većina slučajeva je sporadična. Mi posmatranjem nismo pronašli nijedan dokaz održivog prenošenja sa čoveka na čoveka", izjavio je portparol Nacionalne komisije za zdravlje i planiranje porodice (NHFPC).

I Svetska zdravstvena organizacija kaže da nema dokaza o održivom prenošenju sa čoveka na čoveka.

Kineski istraživači pokušavaju da naprave vakcinu protiv ove bolesti i jedna od njih je prošla bezbednosne testove na životinjama, ali klinički testovi na ljudima još nisu počeli.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.