Potpisan ugovor sa Novartisom

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor sa "Novartisom"

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je danas tenderski ugovor sa švajcarskom farmaceutskom kućom "Novartis" o nabavci tri miliona doza vakcina protiv novog gripa, potvrdila je "Radiju S" Nataša Filipović kordinator centra za odnose sa javnošću R Z Z O.

-Prema ugovoru, kompanija "Novartis" dužna je da najduže u roku od 25 dana, isporuči količinu od prvih 500.000 doza vakcina, s tim što kompanija obećava da će učiniti sve da vakcine budu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << isporučene i pre ugovorenog roka, rekla nam je Filipović.



Ostalih 2,5 miliona doza biće isporučeno u tri tranše - 30. januara, 27. februara i 20. marta.

Prvo će se vakcinisati deca od šestog meseca pa nadalje, trudnice posle prvog tromesečja, hronični bolesnici, potom zdravstveni radnici, zaposleni u javnim službama i ostali gradjani.

Farmaceustka kuća "Novartis" koju zastupa "Jugohemija" i koja je jedina na tenderu imala kompletnu dokumentaciju, ponudila je vakcinu protiv virusa H1N1 po ceni od 799 dinara po dozi, odnosno osam evra.

Tiodorović: Što pre to bolje



Od potpisivanja ugovora, prvih 500 000 doza vakcine bi u Srbiju trebalo da stigne najkasnije do polovine decembra, potvrđeno je Radiju S u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Član Radne grupe za praćenje pandemije, epidemiolog Branislav Tiodorović potvrdio je juče u izjavi za naš radio da će ugovor biti potpisan za svih 3 miliona doza vakcina protiv novog gripa.



"Danas će biti potpisan celokupan ugovor o tri miliona doza, ali u tom ugovoru podstoje faze isporuke. U tim fazama isporuke mi smo(Radna grupa) tražili da se što hitnije i što veća količina vakcina isporuči. Tražili smo i da se svih tri miliona doza isporuči do kraja januara sledeće godine" kaže Tiodorović.


On napominje, da je Radna grupa za bpraćenje pandemije tražila i da se u prvoj fazi isporuči više od pola miliona doza, jer bi svaka stotina više mnogo značila za brzu i efikasnu imunizaciju.

Tiodorović je napomenuo i da će oko 350 hiljada vakcina biti raspoređeno za vakcinaciju onih iz kategorije pririteta a to su pre svega trudnice, deca, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, dok će ostatak biti raspoređen za vakcinaciju radnika u javnim preduzećima.

"Tu se pre svega misli na zaposlene u Javnom komunalnom preduzeću, elektrodistribuciji, fiksnim i mobilnim opreraterima, javnom transportu, radnicima koji rade na isporuci hrane i namirnica, kao onima od čije radne sposobnosti zavise mnogi. U toj prvoj fazi u planu za imunizaciju su i radnici iz oblasti obezbeđenja poput policije i vojske", kaže Tiodorović.

Jelena Kostadinović[/b]

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.