Post nije za trudnice?

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Post nije za trudnice?

Deca i trudnice, prema rečima dr Jelene Gligorijević, načelnice Odeljenja za ishranu KCS, treba da se uzdržavaju od posta.

Hronični bolesnici, i oni koji imaju akutnu infekciju, grip, proliv, visoku temperaturu, ne bi trebalo da otpočinju post. Post može da bude štetan i za one koji se pripremaju za operaciju, ili su nedavno operisani.

Deca i trudnice, prema rečima dr Jelene Gligorijević, načelnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odeljenja za ishranu Kliničkog centra Srbije, takođe treba da se uzdržavaju od posta. - Ono što je potencijalno opasno za njih je nedovoljno unošenje gvožđa, kalcijuma i belančevina.

- Belančevine životinjskog porekla mogu se donekle nadoknaditi ribom, ali ne i u danima kad se posti na vodi. Belančevine mogu da se nadoknade i dovoljnim unosom leguminoze (pasulja, sočiva, mahunarki) i koštunjavog voća (oraha, badema, kikirikija) i soje, preporučuje dr Gligorijević.

Veći problem u posnoj hrani su nedostatak gvožđa i kalcijuma. Naročito zbog sve većeg broja anemične dece, trudnica i žena u reproduktivnom periodu.

- Glavna namirnica u prevenciji anemije su crvena mesa, kojih u postu nema. Riba nije adekvatna zamena, jer je manji izvor gvožđa, upozorava ona.

Treći rizik u posnoj ishrani je nedostatak kalcijuma. Glavni izvor ovog minerala koji čuva kosti su mleko i mlečni proizvodi.

- Zamena za njih mogu da budu sojino mleko obogaćeno kalcijumom, namaz od susama, tofu sir.

Gojaznost i so

Povećana telesna težina u toku posta je posledica unošenja prostih ugljenih hidrata iz hleba i testenina. I preteran unos soli koje ima u konzerviranim ribama, kiselom kupusu i turšiji može da predstavlja rizik, posebno za one koji imaju visok krvni pritisak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.