Imunizacija stanovništva protiv gripa u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2009, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imunizacija stanovništva protiv gripa u Srbiji

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je 2. oktobra ove godine mreži instituta i zavoda u Srbiji dostavio plan raspodele vakcine protiv sezonskog gripa, saopštio je danas taj institut.

Vakcina je namenjena pre svega za vakcinaciju osoba sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećaje rada bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i slično.

Pored navedenih, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera, a vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2 do 3 nedelje.

Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih 6 meseci života.

Svi Instituti i zavodi za javno zdravlje, kao i centri za prevenciju bolesti u domovima zdravlja u Republici, u saradnji sa medijima učestvovaće u promociji značaja imunizacije u preveniranju gripa.

Institut "Batut" apeluje da se stanovništvo, posebno oni koji pripadaju visoko rizičnim grupama vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja zdravlja, piše u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji 134 obolelih od novog gripa

Izvor: Blic, 19.Okt.2009, 18:05

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da su u Srbiji potvrđena 134 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1, a među njima je 71 osoba čije se obolevanje dovodi u vezu sa putovanjem.....U saopštenju se podseća da je pre dve nedelje registrovan...

Nastavak na Blic...

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Izvor: Mondo, 21.Okt.2009, 00:04

Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' je 2. oktobra ove godine mreži instituta i zavoda u Srbiji dostavio plan raspodele vakcine protiv sezonskog gripa, saopšteno je u utorak iz Instituta.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.