Izvor: Press, 26.Mar.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROLEĆNI UMOR

Uzimajte vitamin C kako biste ublažili depresiju i druge prolećne tegobe, jer one nastaju baš zbog manjka ovog vitamina.

Prolećni umor zahvata gotovo svakog drugog čoveka. Osim što slabi koncentraciju i smanjuje radnu sposobnost, prolećni umor oslabljuje imunitet, tako da postajemo podložni epidemijama gripa i drugih virusa.
Osećaj slabosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u proleće posledica je manjka vitamina C, a na njegov nastanak utiču i promenljive vremenske prilike kojima se telo teško prilagođava. Meteoropate su posebno osetljive - tokom prolećnih meseci pojačavaju se tenzijske glavobolje i migrene, probavni problemi i bolovi izazvani čirevima na želucu.

Česti su depresija, živčanost i problemi s koncentracijom. Osobama koje nemaju veće probleme sa zdravljem preporučuje se što više fizičke aktivnosti, dok bi srčani bolesnici trebalo da miruju dok vremenska promena ne prođe.
Saveti koji slede pomoći će vam da prevaziđete prolećne muke i posvetite se uživanju u najlepšem godišnjem dobu:

- Nemojte da podležete iskušenju da se ujutru dugo izležavate u krevetu. Tako ćete biti još umorniji. Da biste tokom dana bili odmorni i puni energije, lezite ranije nego obično, najbolje pre 22 sata. Kad se probudite, ne izležavajte se jer ćete postati sanjivi i umorni, već odmah ustanite i budite aktivni.

- Ujutru se najpre istuširajte mlazom vruće, a zatim hladne vode. To će vam poboljšati cirkulaciju i podstaći vas na telesnu aktivnost. Posle toga dobro se istrljajte peškirom ili četkom, uvek masirajući prema srcu. Posle tuširanja vežbajte pet minuta uz otvoren prozor. Najbolje su vežbe savijanja trupa i kolenja, istezanja tela i udova i okretanja u kukovima. Tokom dana preporučljivo je 30 minuta plivati, trčati ili voziti bicikl.

- Večernja kupka u vrućoj vodi s dodatkom eteričnih ulja pomoći će vam da se oslobodite stresa i tako povećati vašu otpornost. Praktikujte i druge tehnike protiv stresa - na primer jogu, meditaciju ili autogeni trening. Ako vam lekar dopušta, jedanput nedeljno posetite saunu. Izmena vrućeg i hladnog čisti organizam.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.