POMOR

Izvor: Kurir, 09.Jan.2011, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POMOR

Na obali Dunava kod Starih Banovaca, preko puta Rita, voda je izbacila dva leša srndaća starih do godinu dana, dok je treći reka odnela nizvodno

Lude krave, ptičji grip, svinjski, mrtve ribe, a sada srndaći! Šta je sledeće?!

Nadležni nas redovno upozoravaju na razne viruse, epidemije, u svetu životinje padaju kao snoplje... A onda se kod nas pojave tri leša srndaća!

Da li možda vreba neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << novi virus čije su prve žrtve bili ovi jadni srndaći i čije je leševe naša ekipa slikala na obali Starih Banovaca?

Na obali Dunava preko puta poluostrva Rita, kod restorana „Venecija", reka je juče ujutru izbacila dva leša srndaća, dok je treći odnela nizvodno!

Pretpostavlja se da su jadne životinje mrtve oko pet dana, da su živele na Ritu, kao i da su se možda utopile jer na njima nije bilo vidljivih povreda. Međutim, narod se s razlogom plaši neke nove bolesti.

Tela srndaća pronašli su meštani Starih Banovaca juče ujutru i o tome obavestili policiju i Zoohigijenu, koja je leševe odnela na ispitivanje nadležnoj veterinarskoj službi i koja će utvrditi uzrok uginuća.

- Strašno! Nisam mogao da verujem svojim očima kada sam u gomili granja koje je Dunav izbacio ugledao leš srndaća, pa onda još jednog i još jednog, koji je brza reka nastavila da nosi nizvodno. Plašim se da možda nije neki novi virus - priča vidno uzbuđen Boris Miljojković, inače starosedelac Starih Banovaca, i dodaje da ovako nešto nije video za svojih 36 godina.

On nastavlja da je opštepoznato da srna ima preko reke na Ritu, ali da ih na ovoj strani nisu viđali. Da stvar bude čudnija, Miljojković kaže da je njegov brat, takođe u čudu, video i jednog živog istog dana u svojoj bašti.

Miljojkovićev komšija Sreta Livada kaže da preko Dunava na pomenutom poluostrvu čuva svinje i da tamo sigurno nema otrova, te da to nije uzrok uginuća životinja.

- Tamo čuvam svinje jer na tom mestu ne mogu da dobiju trihinelozu, to je izuzetno prirodno i nezagađeno mesto. Viđao sam mnoštvo srna i divljih svinja, ali nikad sa ove strane obale - objašnjava Livada i dodaje da su se možda životinje smrzle i da ih je voda pokupila. Mogućnost davljenja isključuje jer, kako kaže, „srne su odlični plivači".

Jelena Rafailović

Pojurio ih šakal?

- Srne nisu zaražene - potvrdio nam je Aleksandar Stošić iz Zoohigijene iz Stare Pazove.

- Naš veterinar ih je odmah pregledao: verovatno ih je šakal pojurio, pa su pokušale da pobegnu i udavile se u Dunavu - rekao je on za Kurir samo nekoliko sati nakon što smo snimili čitav prizor.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.