POČELO JE TAKO ŠTO SE SIN VRATIO SA KIJAVICOM: Ova ispovest je važna za sve koje grip i prehlada nisu zaobišli

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2020, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"POČELO JE TAKO ŠTO SE SIN VRATIO SA KIJAVICOM": Ova ispovest je važna za sve koje grip i prehlada nisu zaobišli

Od novembra meseca do početka februara, kod nas u kući je skoro neprekidno bilo vanredno stanje. Sve je počelo kada se mlađi sin jednog dana iz vrtića vratio šmrcav i s kijavicom. Uveče je dobio visoku temperaturu, a onda je krenula “igranka bez prestanka”.

Druga se zarazila ćerka, pa onda i stariji sin. Možete već da pretpostavite kako je to izgledalo – neprospavane noći, lekari, antibiotici, pregovori s mužem i našim šefovima ko kad može da uzme slobodan dan…. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Taman je klincima krenulo da biva bolje, razboleo se muž. I na kraju i ja.

Nakon što smo sve to pregurali, imali smo par dana mira, pa “opet Jovo nanovo”, s tim što je sada sve počelo od ćerke, koja je virus pokupila u školi. I tako četiri kruga, a nije nas zaobišao ni ovosezonski grip.

Toliko vremena smo proveli po lekarima, baveći se opravdanjima i doznakama, pošto smo i muž i ja svako malo morali da otvaramo bolovanja, a kad se uzme u obzir i to da razni sirupi, sprejevi za nos, maramice i druge potrepštine nisu nimalo jeftini, jasno je da se to sve za ova tri meseca značajno odrazilo na naš kućni budžet.

Uopšte mi nije bilo jasno gde grešimo, jer smo sve preduzeli što treba. Pored toga što smo besprekorno pratili savete pedijatara i naših lekara, na vreme uzimali terapiju, hranimo se zdravo, sveže voće i povrće je svakodnevno na našem jelovniku, čaj takođe, provetravamo prostorije, fizički smo aktivni, uzimamo mulitivitamine…

Da stvar bude gora, iako su nam antibiotici i te kako pomogli onda kada bi nam ih doktori propisali, svi smo imali problema sa stomakom i blaže ili jače dijareje, nakon čega bismo se još više osećali iscrpljeno. Nisam mogla da se ne zapitam – šta to nije u redu s našim zdravljem?

Da, čula sam u reklamama da uz svaki antibiotik treba uzimati probiotik, ali pošto tih lekova nije bilo kad sam ja bila mlađa, smatrala sam da je u pitanju samo jedna šarena laža. Međutim, na teži način sam naučila da to uopšte nije tako - probiotici su u pojedinim situacijama ključni za naše zdravlje. Ali, nije svejedno koji ćemo uzeti.

Nakon malo istraživanja, naučila sam da u našim crevima normalno stanuje skoro 500 različitih vrsta bakterija – što je desetostruko više nego što ima svih drugih ćelija u našem telu. Većina tih mikroorganizama su „dobre bakterije“, koje su zapravo prva linija odbrane našeg imunog sistema, a stičemo ih rođenjem. Kad je sve u redu sa našim zdravljem, sve te „naše“ bakterije žive u harmoniji i pomažu nam pri varenju i apsorpciji brojnih hranljivih materija.

Međutim, u trenutku kad nepoznate i patogene bakterije ili virusi krenu u napad na naš organizam, dolazi do narušavanja ravnoteže ovog nama svojstvenog minijaturnog eko-sistema. Jedan deo dobrih bakterija strada u borbi sa agresorom, dok su druge kolateralna žrtva antibiotika, koji pored toga što ubijaju ne samo one loše mikrobe, već i te divne podstanare naših creva. To dovodi do narušavanja efekta barijere, slabljenja imuniteta i promene ravnoteže u digestivnom traktu, a može doći i do pojave rezistentnih bakterija u crevima. Kad imunitet dodatno oslabi, rezistentne bakterije izazivaju nove infekcije koje mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja (dijareje, bolovi u stomaku, ozbiljni kolitisi).

Što je korišćeni antibiotik šireg spektra delovanja (ampicilin, amoksicilin, cefalosporini) to je veći rizik za nastanak dijareje. Statistika kaže da čak do 35% pacijenata dobije dijareju uzrokovanu antibioticima. U najvećem su riziku mlađi od sedam i stariji od 65 godina.

Kako sprečiti pojavu dijareje uzrokovane antibioticima i povratiti imunitet?

Jedini način da sprečimo disbalans crevne flore nastao uzimanjem antibiotika i posledično nastajanje dijareje, jeste uzimanje dodatnih količina probiotskih bakterija. Ukoliko ih unesemo u odgovarajućem broju, one će neutralisati efekte patogenih sojeva u crevima i omogućiti ponovno uspostavljanje zaštitne barijere. Prilikom odabira probiotskih preparata treba imati na umu da efikasnost zavisi od probiotskih sojeva koji se u njima nalaze.

Upravo takav je Probiotic® Forte koji u svom sastavu sadrži kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii i probiotskih bakterija (laktobacili i bifidobakterije). Preparat je nastao kao rezultat brojnih istraživanja koja su dokazala da je upravo ova kombinacija superiorna u sprečavanju dijareja uzrokovanih antibioticima i ublažavanju postojećih simptoma.

Kako deluje Probiotic® Forte?

Zahvaljujući svom sastavu, Probiotic® Forte pruža dvostruku podršku crevnoj flori. Prva linija odbrane je probiotska gljivica S. boulardii koja deluje u lumenu creva i ima fantastičnu osobinu da za svoju površinu vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma. Ova probiotska gljivica deluje na najčešće uzročnike dijareja izazvanih antibioticima kao što su Escherichia coli i Clostridium difficile, a sama je potpuno rezistentna na antibiotike, što je od ključnog značaja za efikasnost preparata.

Drugu liniju odbrane u Probiotic®-u Forte predstavljaju probiotske bakterije – laktobacili i bifidobakterije. Oni su normalni stanovnici naše crevne flore koji vezivanjem za crevni epitel obnavljaju barijeru narušenu antibioticima. Na taj način sprečavaju prodor patogenih bakterija u organizam i ponovo uspostavljaju sve regulatorne mehanizme da zaustave dijareju i prateće tegobe nastale upotrebom antibiotika.

Umesto zaključka...

Ne zaboravite da dokle god postoji ravnoteža u našem digestivnom traktu i dokle god su „loši momci“ u manjini, naše zdravlje je stabilno i dobro čuvano.

Važno je voditi računa o kvalitetu probiotika koji uzimate. Za kvalitet probiotika važno je da proizvođači imaju dokumentovane i registrovane porobiotske sojeve. Tako na primer probiotski sojevi koji dolaze iz Pasterovog instituta u Parizu imaju i svoju genetsku „ličnu kartu“. Važno je da postoji kontrola kvaliteta u procesu proizvodnje probiotskih bakterija kako bi se sprečila pojava genskih mutacija. One mogu da dovedu do prenošenja genetskih promena izmedju bakterija obzirom da su u pitanju živi mikroorganizmi. Glavni problem svakako predstavlja mogućnost prenosa genetske promene koja dovodi do pojave otpornosti patogenih bakterija na antibiotike. Takav pristup kontrole eventualne genske mutacije prilikom proizvodnje probiotskih bakterija daje veliku sigurnost i lekaru i pacijent.

Ukoliko je vama ili vašem detetu lekar propisao antibiotik, koristite ga isključivo po uputstvu i obnavljajte crevnu floru upotrebom Probiotic-a Forte, jedan, a dvostruko vredan-Probiotic forte.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.