Ovčije boginje u porastu, epidemije gripa nema (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 02.Dec.2013, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovčije boginje u porastu, epidemije gripa nema (VIDEO)

Iako se u ovo vreme i očekuje početak sezonskog gripa, u Nišu još uvek nema epidemije. Prema medicinskim procenama, grip se očekuje tek krajem januara i početkom februara, kaže pomoćnik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Slađana Milenković. Ona napominje da je u porastu broj dece obolele od varičele, odnosno ovčijih boginja, ali razloga za zabrinutost nema, jer je to karakteristično za ovo doba godine.

Nagle vremenske promene, odnosno izuzetno visoke temperature u novembru, nakon kojih je nastupilo naglo zahlađenje najviše su se odrazile na zdravlje hroničnih bolesnika, kaže pomoćnik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Slađana Milenković.
Dr Milenković kaže da je neophodno da hronični bolesnici, osim redovne terapije lekovima, obrate pažnju i na ishranu. Tako visokokaloričnu hranu, koja je kod nas dosta zastupljena u vreme praznika, treba zameniti voćem i povrćem. Ona ističe da je za jačanje imuniteta potrebna i fizička aktivnost, ali naravno, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Kod najmlađih su u porastu respiratorne infekcije i pojava varičela, odnosno ovčje boginje koje su i karakteristične kod dece u ovo doba godine. Milenkovićeva ističe da sezonskog gripa nema, ali da je u toku vakcinacija kao preventivna metoda.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.