Otkazivanje vakcina pogađa farmaceute

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazivanje vakcina pogađa farmaceute

Odluka Francuske da otkaže više od polovine već naručenih vakcina protiv svinjskog gripa povećala je bojazan da će zarade vodećih svetskih proizvođača na toj vakcini biti manje nego što se ranije predviđalo.

To je, u kombinaciji sa skepticizmom široke javnosti prema imunizaciji, rezultiralo smanjenom tražnjom vakcina protiv virusa H1N1 širom Evrope.

Prodaja vakcina protiv svinjskog gripa bila je od sredine minule godina glavni zamajac aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << farmaceutskih firmi koje je proizvode. Računalo se da će do kraja prvog kvartala 2010. glavni profiter biti "Glakso", sa prognoziranom vrednošću prodaje vakcine od 3,5 milijardi dolara, a potom "Sanofi" sa prodajom vrednom milijardu, pa "Novartis" sa prodajom u vrednosti 600 miliona dolara.

Slične korake su prošlog meseca preduzele Nemačka, Španija i Švajcarska, koje su ili tražile da im proizvođač isporuči manje vakcina nego što je naručeno, ili su mu vraćale neželjene zalihe, ili su, zbog slabe tražnje na domaćem terenu, prodavale vakcinu drugim zemljama.

Analitičari firme "Morgan Stenli" procenjuju da bi ovaj trend mogao da ima za posledicu "umeren kratkoročni rizik" za zaradu kompanija "Glakso", "Sanofi" i "Novartis", čije su akcije izgubile između 1,6 i 2,2 odsto vrednosti pošto je objavljena vest iz Francuske.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.