Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2010, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orao mišar uginuo od ptičjeg gripa

SOFIJA - Uginula ptica pronađena u okolini bugarske crnomorske luke Varna bila je zaražena virusom ptičjeg gripa tipa H5N1, saopštile su bugarske vlasti.

Analize tela uginulog orla mišara izvedene su u Nacionalnom institutu za veterinu, saopštilo je bugarsko ministarstvo poljoprivrede.

U Bugarskoj nije zabeleženo više slučajeva visoko patogenog soja ptičjeg gripa, ali su živinari upozoreni na mogućnost prenošenja virusa sa divljih i ptica selica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Epidemija ptičjeg gripa pre dve sedmice izbila je na jednoj maloj živinarskoj farmi u jednom selu u susednoj Rumuniji, gde su sve ptice pobijene.

Evropska komisija nazvala je to prvim slučajem ptičjeg gripa u Evropskoj uniji za godinu dana, posle potvrđenog slučaja obolele divlje patke u Nemačkoj u martu 2009. godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je saopštila da je upoznata sa slučajevima ptičjeg gripa u Rumuniji i Bugarskoj, ali da SZO ne beleži slučajeve te bolesti ukoliko se ne odnosi na ljude.

Od ptičjeg gripa u svetu je od 2003. godine umrla 291 osoba, a po podacima SZO najviše žrtava bolesti bilo je u Indoneziji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.