Oprez: Posle gripa - bronhitis!

Izvor: Večernje novosti, 30.Jan.2016, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Posle gripa - bronhitis!

GRIP ove sezone iznenada obara u krevet sa temperaturom od čak 40 stepeni celzijusa! Groznica koja "trese" od dva do tri dana, sa temperaturom koja se ne spušta ispod 38, prvi je i najjači simptom virusa influence koji je već nekoliko nedelja prisutan. Malaksalost i bolovi u mišićima, uspavanost i slabost organizma su verovatno glavni razlozi zbog kojih pacijenti sa gripom još ne pune čekaonice, jer kako kažu lekari, gripozni u prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tri dana ne mogu da ustanu iz kreveta. Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, lekara opšte prakse u beogradskom Domu zdravlja "Voždovac", oboleli dolaze u ordinaciju uglavnom tek ako se jave komplikacije: - Ove godine je nešto više pacijenata koji posle gripa dobiju bronhitis ili upalu pluća. To su bakterijske infekcije koje se uglavnom javljaju kod starijih i hroničnih bolesnika, i spadaju u teže komplikacije gripa. Mlađi, na sreću, kad preleže tri dana groznice, brzo se vrate svojim aktivnostima, jer im je imunitet jači i lakše se bore sa infekcijom. Doktorka Dimitrijević napominje da će najavljeno blago otopljenje i temperature do 10 stepeni celzijusa u plusu povećati broj obolelih od gripa. - Razmnožavanju virusa gripa pogoduje temperatura iznad nule, pa se u narednim danima očekuje povećan broj obolelih. Ona upozorava i da je ovaj period rizičan za vakcinaciju protiv gripa. Dve - tri nedelje je potrebno organizmu da razvije antitela pa ako se u tom periodu pacijent zarazi virusom gripa, odnosno dobije visoku temperaturu, to bi kod njega izazvalo dvostruku infekciju! Samim tim klinička slika bi bila izuzetno teška, a stanje ozbiljno. Zbog toga lekari savetuju onima koji planiraju da se vakcinišu - da se nekoliko nedelja čuvaju od inficiranih. Do sada je Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prijavljeno 43.388 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što je nešto malo nego u istom periodu prošle sezone. ČISTE RUKE I SVEŽ VAZDUH PORED preporuka za jačanje imuniteta, važne su opšte mere prevencije protiv gripa: držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i povremeno provetravanje prostorija, izbegavanje dužeg boravka u manjim i neprovetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Oprez: Posle gripa - bronhitis

Izvor: B92, 31.Jan.2016, 09:31

Grip ove sezone iznenada obara u krevet sa temperaturom od čak 40 stepeni Celzijusovih! Groznica koja "trese" od dva do tri dana, sa temperaturom koja se ne spušta ispod 38, prvi je i najjači simptom virusa influence koji je već nekoliko nedelja prisutan, pišu “Večernje novosti”...Malaksalost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.