Izvor: Blic, 25.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od "svinjskog gripa" u Srbiji svedena na minimum

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas da je rizik od direktnog unošenja novog tipa virusa influence svinja ("svinjski grip"), koji se pojavio u Meksiku i SAD, smanjen na najmanju moguću meru u Srbiji.

U ovom momentu, ne postoji realna opasnost od pojave influence svinja izazvane meksičkim sojem virusa, ni u regionu, niti u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Srbija već duži vremenski period ne uvozi animalne proizvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa područja Severne i Južne Amerike, a u cilju sprečavanja unošenja virusa "svinjskog gripa" sprovode se intenzivne mere veterinarske kontrole na graničnim prelazima, uz zabranu uvoza svinja.

Epizootiološka služba Uprave za veterinu, prati aktuelnu situaciju i širenje bolesti na terenu u saradnji s epidemiološkom službom Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu, nadležni za sprovođenje zdravstvene zaštite životinja od zaraznih bolesti, potpuno je spremno da u ovoj fazi kontroliše sve faktore koje mogu doprineti eventualnom unošenju virusa influence u našu zemlju.

Postojeći sistem veterinarske službe (Uprava za veterinu, veterinarski specijalistički instituti, veterinarska inspekcija, veterinarske stanice) u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, propisima i kriznim planovima za suzbijanje influence, podigao je stepen pripravnosti i budnosti, kako bi se, u slučaju potrebe, brzo i efikasno delovalo.

Veterinarska služba obavlja stalni nadzor zdravlja svinja i ima izuzetne dijagnostičke kapacite da adekvatno odgovori na sve eventualne izazove.

Mreža veterinarskih laboratorija je u potpunosti pripremljena, kako tehnički tako i kadrovski, da u najkraćem mogućem roku ustanovi eventualno prisustvo novog tipa virusa influence.

Uprava za veterinu je u stalnom kontaktu s nadležnim međunarodnim instuitucijama (OIE, FAO) sa kojima razmenjuje informacije i razmatra sve aspekte vezane za aktuelnu pojavu i kretanje bolesti ljudi i životinja u Meksiku i SAD, izazvane novim tipom virusa influence.

U toku naredne nedelje biće sazvan ekspertski tip za influencu koji će obaviti analizu rizika i razmotriti potrebu uvođenja eventualnih dodatnih mera, radi sprečavanja unošenja i pojave influence izazvane ovim tipom virusa.

Građani Srbije i javnost će o svim novim okolnostima biti redovno i brzo informisani. U ovom momentu, ne postoji realna opasnost od pojave influence svinja izazvane meksičkim sojem virusa, ni u regionu, niti u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Virus "svinjskog gripa" izazvao je probleme disajnih organa kod stanovnika u SAD i Meksiku, koji po simptomima podsećaju na grip, ali je od te bolesti već umrlo 60 ljudi, dok je prijavljeno više od hiljadu slučajeva infekcija tim virusom, javljaju agencije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prve mere odbrane od svinjskog gripa

Izvor: Mondo, 25.Apr.2009

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo da u ovom momentu ne postoji realna opasnost od pojave pojave Influence svinja izazvane meksičkim tipom virusa, ali da se sprovode intenzivne mere veterinarske kontrole, uz zabranu uvoza svinja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.