Oglasio se ministar Lončar: Nema mesta panici, koronavirus je slabiji od sezonskog gripa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasio se ministar Lončar: Nema mesta panici, koronavirus je slabiji od sezonskog gripa!

Podseća da je Srbija, čim se pojavio virus u Kini, uvela termovizijske kamere na aerodrome.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je novi koronavirus slabiji od sezonskog gripa i da je smrtnost od novog virusa manja nego od sezonskog gripa.

Lončar je naglasio da nema mesta panici, a građane zamolio da se o novom virusu informišu od lekara, a ne na društvenim mrežama, prenosi Tanjug.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />Ministar navodi da je 98 odsto zaraženih koronom u Kini, dva odsto u Evropi, da su posebno osetljivi muškarci stariji od 80 godina, koji boluju od neke hronične bolesti, imaju udružena oboljenja. Kod 90 odsto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posledica.

- Mi smo pre dve nedelje imali više od 24.000 zaraženih od sezonskog gripa. Produžili smo raspust za nedelju dana i spustili broj obolelih na ispod 14.000 - rekao je ministar.

Naglašava da će Ministarstvo obaveštavati građane o svakom slučaju i da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban deo koji se bavi koronavirusom.

- Ovo je stvar koja mora da se prepusti stručnim službama - naglasio je Lončar i dodao da je važno svaki pojedinac da uradi ono što je do njega - redovno pere ruke, prošeta...

Podseća da je Srbija, čim se pojavio virus u Kini, uvela termovizijske kamere na aerodrome, oformila timove koji se bave samo tom problematikom, a koji imaju dugogodišnje iskustvo.

- Sada smo pojačali kontrolu i na drugim graničnim prelazima, ne samo aerodromima. Pojačali nadzor nad ljudima koji dolaze u Srbiju. Ljudi treba da slušaju savete lekara koji se ceo život bave tom problematikom - naveo je on.

Dodaje da se redovno prati situacija u regionu i svetu, te da nabavljamo dodatne količine i lekova i materijala.

- Leka nema za novi korona virus, ali leče se komplikacije. Najveća komlikacija je upala pluća. Nema mesta panici - zaključio je on.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.