Izvor: Radio 021, 06.Feb.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se epidemija gripa u Novom Sadu do kraja nedelje

Ukoliko broj slučajeva obolelih od virusa gripa nastavi sadašnji trend rasta očekuje se epidemija gripa u Novom Sadu do kraja nedelje, kažu za 021 u Domu zdravlja "Novi Sad".

Broj slučajeva obolelih od virusa gripa u Novom Sadu još uvek je ispod epidemijskog praga, kažu u Domu zdravlja za 021.rs. Ipak, uz sadašnji trend rasta, očekuje se da epidemijski prag bude pređen krajem nedelje.

Prema izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Instituta za javno zdravlje Vojvodine na teritoriji Pokrajine registrovan je srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, sa rastućim trendom. Dominantan je virus influence tip A H1N1, koji u najvećem broju slučajeva prolazi spontano, bez komplikacija, za otprilike nedelju dana.

U DZNS kažu da su njihovi lekari, u skladu sa situacijom na terenu, spremni da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

"Preventiva kod influence, odnosno gripa, jeste imunizacija, koja se, da bi bila efikasnija, započinje pre započinjanja epidemije. U Domu zdravlja Novi Sad smo otpočeli krajem oktobra prošle godine sa sprovođenjem imunizacije protiv gripa. U ishrani kod pacijenata savetujemo polivitaminsku ishranu, dakle unos voća i povrća, radi obogaćenosti antioksidansima. Takođe, potreban je unos tečnosti u vidu vode, čajeva, limunada i sličnog", kaže za 021.rs načelnica Službe opšte medicine doktorka Mirjana Kolundžić.

Kako dodaje, savetuju se i mere lične zaštite, prekrivanje nosa i usta maramicom ili rukom, u slučaju kašljanja potrebna je i udaljenost između pacijenta i zdrave osobe, a predlaže se da rastojanje bude oko metar-metar i po.

Simptomi gripa su povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost, glavobolja, tegobe respiratornog trakta, kijavica, curenje nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj.

U slučaju pogoršanja stanja, otežanog disanja, gušenja, osećaja nedostatka vazduha, izražene glavobolje - savetuje se obraćanje izabranom lekaru. Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično obleli, kao i svi oni koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

"Napominjemo da je vakcinacija najbolja prevencija protiv gripa. Savetujemo izbegavanje kontakata sa obolelima, a pri neizbežnom kontaktu obavezno nositi zaštitnu masku, održavanje lične higijene, provetravanje prostorija i slično", dodaju u Domu zdravlja.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, na teritoriji Pokrajine registrovano je 351 oboljenje slično gripu, kao i više od 2.200 akutnih respiratornih infekcija. Najveći broj obolelih registrovan je među decom od pet do 14 godina i kod odraslih između 30 i 64 godine.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.