Novi grip ugrožava hodočašće u Meki

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip ugrožava hodočašće u Meki

Odlazak muslimana na hodočašće u Saudijsku Arabiju ove godine pod velikim znakom pitanja zbog novog gripa. Mnogi se boje da bi Meka, u kojoj se skupi i do tri miliona ljudi, mogla da postane "rasadnik" zaraze.

Turistički menadžeri se pribojavaju da će novi grip dovesti u pitanje odlazak muslimana na hodočašće u Saudijsku Arabiju, jer se mnogi boje da bi Meka, u kojoj se skupi i do tri miliona ljudi, mogla da postane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "rasadnik" zaraze.

"Devedeset odsto ljudi postavlja pitanje o sigurnosti odlaska u Meku, pouzdanosti vakcine, svi su nesigurni, posebno naši klijenti koji rezervišu hotele sa pet zvezdica i koji najviše vode računa o sebi", izjavio je turistički menadžer iz Kaira Naser Abdalah.

Poslovni ljudi koji su dovoljno bogati ne nameravaju da ulažu novac u putovanje ako postoji opasnost da obole, kazao je Abdalah, navodeći da Turistička agencija "Maja" u Kairu organizuje sve što je potrebno za odlazak na hadžiluk, od saudijske vize i avionske karte, do smeštaja i nabavke prikladne odeće, prenosi Dojče vele.

Za odlazak na hodočašće u Meku i Medinu, koje predstavlja jedan od pet stubova islama, na koje svaki musliman treba da ode bar jednom u životu, agencija "Maja" naplaćuje 8.000 evra, u šta je uključen desetodnevni hadž sa smeštajem u luksuznom hotelu, dok, recimo, krstarenje u Karibima košta samo četvrtinu te sume.

Abdalah se boji da bi na hadž, umesto pola miliona Egipćana, ove godine moglo da ode samo 130.000, i navodi da su turističke agencije već izgubile mnogo novca, pošto su platile akontaciju za rezervaciju soba u hotelima.

On je optužio egipatsku vladu da je napravila paniku, "od relativno bezopasnog gripa" i navodi da je, od 130.000 hodočasnika tokom Ramadana, bilo je samo pet sumnjivih slučajeva, a ni u jednom nije potvrđen novi grip.

Egipatski državni sekretar Osama al Ašri je pohvalio mere koje su preduzele saudijske vlasti za borbu protiv novog gripa.

Na aerodromima su postavljeni senzori koji mere temperaturu. Svaki hodočasnik se kontroliše, ali tako da ne vidi da se ne bi stvarala nesigurnost. Ko ima povišenu temperaturu upućuje se na pregled. U Meki i Medini dovoljno je maski i dezinfekcionih sredstava, rekao je Al Ašri.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.