Novi grip preti Univerzijadi

Izvor: Politika, 04.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip preti Univerzijadi

Da li skup, koji će okupiti oko 9.000 sportista iz celog sveta, nosi povećan rizik od širenja virusa u Srbiji

Epidemiolog dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe za primenu aktivnosti pre i u toku pandemije gripa, izjavio je za „Politiku” da „za sada nema razloga da se otkazuje održavanje Univerzijade u Beogradu, mada se o ovom pitanju raspravlja u stručnim krugovima od prvog dana objavljivanja vesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o pojavi novog virusa gripa”.

Do održavanja Univerzijade, ostalo je manje od dva meseca: u Beogradu od 1. do 12. jula treba da se okupi oko 9.000 sportista iz celog sveta i u javnosti se postavlja pitanje koliko ovakav skup može biti rizičan da se u našoj zemlji raširi virus novog gripa.

– Svako okupljanje ljudi iz različitih delova sveta, pa i sama Univerzijada, predstavlja dodatni rizik da se virus raširi. U ovom trenutku, realno sagledavajući situaciju, nemamo razlog za drastične mere, na primer za otkazivanje Univerzijade. Međutim, već za dve nedelje imaćemo više informacija o tome kako se ovaj novi virus gripa ponaša u južnoj hemisferi, gde je sada zima, a odakle takođe očekujemo učesnike ovog sportskog događaja. Važna je i činjenica da se Univerzijada održava tek u julu, a to nije mesec gripa – navodi dr Kon.

Ipak, činjenica da će sportisti na Univerzijadu stizati iz zemalja južne hemisfere tražiće od organizatora posebne mere nadzora, u smislu da se ukoliko se kod nekog od učesnika pojave specifični zdravstveni simptomi, odmah preduzmu predviđene mere kontrole, analize i izolacije.

– Za sada pomno pratimo kretanje virusa i preporuke svetskih zdravstvenih organizacija, koje još nisu ograničile kretanje, odnosno ulazak u neke zemlje. Ako bude bilo potrebno uputićemo upit Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za konkretnu preporuku, mada mislimo da dok je na snazi faza pet, to još nema potrebe da radimo – dodao je takođe dr Kon.

O. P.

[objavljeno: 05/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (05. 05. 2009.)

Izvor: RTS, 05.Maj.2009, 02:37

Novi grip preti Univerzijadi, Spreman rezervni plan, Đilas: Cvetkoviću, ne dam pare Beograda!, Smena dvojice vladika ili celog Sinoda, piše beogradska dnevna štampa..Novi grip preti Univerzijadi..Epidemiolog dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe za primenu aktivnosti pre i u toku pandemije gripa,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.