Izvor: RTS, 18.Nov.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip odneo još jedan život u Kragujevcu

Muškarac iz Inđije prva žrtva novog gripa u Vojvodini. Od posledica novog gripa u Kragujevcu preminula jedna osoba. U Nišu u poslednja 24 časa preminula dva muškarca, teška hronična bolesnika.

Pokrajinski sekeratrijat Vojvodine za zdravstvo i Radna grupe za praćenje pandemije novog gripa H1N1, potvrdili su da je na području Vojvodine registrovan prvi smrtni slučaj usled novog gripa.

Zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanove u Srbiji dobile su nove respiratore, saznaje agencija Beta u Ministarstvu zdravlja, međutim, podaci o broju i ceni po kojoj su nabavljeni još uvek nije poznata.

Predstavnici ministarstva prošle sedmice objavili su da u Srbiji ima ukupno 621 respirator, 436 stacionarnih i 185 transportnih, da su ravnomerno raspoređeni i da Ministarstvo zdravlja sve nabavke sprovodi u skladu sa Zakonom.

Reč je o tridesetpetogodišnjem muškarcu iz Inđije koji se 14. novembra javio lekaru sa visokom temperaturom i komplikovanom upalom pluća, a kasnije je utvrđeno da je bio zaražen virusom novog gripa.

I pored primenjenih najsavremenijih metoda intenzivnog lečenja u Jedinici intenzivne nege Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, stanje pacijenta pogoršvalo se iz sata u sat, navodi se u saopštenju.

U KLiničkom centru Kragujevac potvrđena je smrt hroničnog bubrežnog bolesnika na dijalizi, 53-godišnjeg Lj. M. koji je od četvrtka bio priključen na respirator.

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković rekao je Tanjugu da je jutros na toj klinici umro težak hronični bolesnik sa opstruktivnom bolešću pluća.

"Pacijent je iz Aleksinca i primljen je juče u teškom stanju", rekao je Ranković i dodao da su uzeti uzorci poslati na laboratorijsku analizu.

U Nišu je juče popodne preminuo 30-godišnji muškarac za koga se sumnja da je bio zaražen virusom novog gripa.

Prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti, u Srbiji je do jutros u devet časova od posledica gripa izazvanog virusom A H1N1 umrlo trinaestoro ljudi.  

U bolnicama u Srbiji trenutno se leči oko 450 osoba sa oboljenjima sličnim novom gripu, a njih 20-oro je priključeno na respiratore. Iako se broj slučajeva povećava, lekari kažu da prvi talas epidemije jenjava i da je sada najvažnija vakcinacija, kako bi se smanjio broj teških slučajeva.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da Srbija još nema plan vakcinacije, ali da se na njemu radi, i da će biti formirane mobilne ekipe za vakcinaciju. Od 8. decembra građanima će biti ponuđena vakcina, a oni će sami odlučiti da li će je primiti, rekao je Milosavljević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.