Nove doze vakcina protiv gripa u Nišu

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove doze vakcina protiv gripa u Nišu

U niški Dom zdravlja stigle su nove količine vakcine protiv sezonskog gripa ove godine četvorovalentne, koje se odmah daju zainteresovanim građanima, starijim osobama i hroničnim bolesnicima.
U niškom Domu zdravlja danas najviše pacijenata ipred ambulante u kojoj se daju vakcine protiv sezonskog gripa, za koje je interesovanje Nišlija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veće nego prethodnih godina.

"Sa dodatnim dozama koje smo danas dobili, još 600 doza za Niš, očekujemo da ćemo u roku od par dana ispuniti 8100 doza ove sezone, što je 40 odsto više nego što smo dali prošle sezone", kaže Danijela Cvetković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Niš.
Oni koji su propustili da se vakcinišu brzo su došli do informacije o prispeću novih kolilčina, pa je red za vakcine formiran čim su preuzete iz Instituta za javno zdravlje.
"Pre mesec dana sam dobio nalog, vakcine nije bilo. Danas mi je supruga javila da su došle i došao sam da primim.. Prvi put ove godine, prošle godine imao sam problem, 7 dana nisam mogao da ustanem iz kreveta, i rešio sam sada da primim vakcinu", kaže jedan Nišlija.
"Vreme potrebno da se nakon vakcinisanja razvije imunitet je dve do tri nedelje, a mi krajem januara očekujemo pik oboljevanja od gripa", navodi magistar medicinskih nauka Danijela Cvetković.
Vakcine se daju u centralnom objektu Doma zdravlja, a lekari podsećaju da je potrebno da u momentu primanja vakcine osoba bude potpuno zdrava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.