Nema novog gripa u Zrenjaninu

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novog gripa u Zrenjaninu

Pacijent iz Zrenjanina za koga se sumnjalo da ima simptome novog gripa ipak nije oboleo od te bolesti, potvrdio za RTS epidemiolog Predrag Kon. Nakon analize brisa pacijenta i Institut "Torlak" negirao postojanje virusa.

Šef radne grupe Ministarstva zdravlja za odbranu od novog gripa, dr Predrag Kon potvrdio je za RTS da pacijent za koga se sumnjalo da ima simptome novog gripa ipak nije oboleo od te bolesti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

I vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri je potvrdio da pacijent, iz Zrenjanina,  nije zaražen virusom H1N1. Čengeri je novinarima rekao da je to potvrdio i Institut "Torlak" iz Beograda, nakon urađene analize brisa pacijenta.

Atila Čenegri je rekao i da još nije završena analiza stolice pacijenta, ali se sa sigurnošću može reći da će i taj nalaz biti negativan, što znači da u Srbiji nema obolelih od novog gripa.

"Kao i pre nekog vremena kada je sumnja na novi grip postojala kod pacijentkinje u Novom Sadu, i ovoga puta smo uradili sve kako treba i izolovali pacijenta dok ne stignu prvi rezultati", rekao je Čengeri.

Pacijent se i dalje nalazi na Infektivnom odeljenju zrenjaninske bolnice, gde prima standardnu terapiju za taj tip oboljenja i danas se već oseća bolje.

Sumnja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je ranije danas da je iz Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu dostavljena analiza i prijava sumnje na moguće oboljenje izazvano novim gripom A (H1N1) kod jednog pacijenta.

Prema raspoloživim podacima, reč je o inicijalno sumnjivom slučaju, a osoba koja se vratila u zemlju početkom meseca prethodno je boravila u Austriji i Rumuniji, gde je registrovano ovo oboljenje i ima simptome slične gripu.

Pacijentu su uzeti uzorci za laboratorijsku dijagnostiku i dostavljeni Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a rezultati se očekuju tokom dana.

Ostali učesnici tokom epidemiološkog ispitivanja sprovedenog u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu negirali su pojavu bilo kakvih simptoma.

Prema podacima SZO, 73 zemalje su zvanično prijavile 25.288 slučajeva obolevanje od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a 139 osoba je umrlo.

Uputstva

U zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji sa Ministarstvom zdravlja i posebnom radnom grupom prati epidemiološku situaciju u zemlji, navedeno je da se osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1 ) preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.

Ukoliko se tokom sedam dana od povratka javi temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Do danas u Srbiji nije registrovan nijedan potvrđen slučaj bolesti izazavan novim virusom gripa A (H1N1), navodi se u saopštenju.

Na sajtu Instituta za javno zdravlja svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.