Nema epidemije gripa u Nišu, vakcina još uvek ima

Izvor: JUGpress.com, 21.Jan.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema epidemije gripa u Nišu, vakcina još uvek ima

NIŠ

Čini se da je svaki drugi stanovnik Niš sa gripom ili sličniom respiratornom infekcijom, ali, nije tako. Ovo doba godine pogoduje razvoju gripa ali, u Nišu ima sporadičnih slučajeva ali ne i epidemije. Međutim ćinjenica je da iz dana u dan raste broj obolelih koji se javljaju lekaru.

Za sada u Nišu nema epidemije gripa kaže dr Danijele Cvetković, načelnice Službe za dravstvenu zaštitu odraslih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Doma zdravlja Niš, ali zato ima oboljevanja od akutnih respiratornih infekcija, oboljenja sličnih gripu i grupa”.

„ Kod pacijenata koji se javljaju lekaru uglavnom su  akutni simptom sa suvim kašljem, zapušenim nosom, sekrecijom iz nosa, glavoljom, bolovima u mišićima, a kod težih slučajave se javlja i tempertaura, dok u lakšim slučajevima temperatura može i da izostane“, kaže dr Danijela Cvetković.

Od Nove godine do sada su se u Dom zdravlja Niš javili pojedinačni slučajevi gripa , ali epidemija nije proglašena.

  „Tada je počeo da se povećava broj pacijenata sa simptomima gripa.Veći broj obolelih smo počeli da registrujemo u prvoj nedelji ove godine i taj broj se održava i sada“, kaže dr Danijela Cvetković.

O epidemiji ne može da se govori, kaže ona, jer epidemiju jedino može da proglasi Institut za javno zdravlje, a to nije učinjeno.

Ove godine od gripa je U Nišu vakcinisano  20 odsto više pacijenata u odnosu na prošlu godinu.

„ U odnosu na prethodnu sezonu kada smo dali 5000 doza vakcina, sada taj broj iznosi 6000 doza.

Dr Danijela Cvetković kaže da je su zadovoljni odazivom pacijenata za vakcinaciju. Naglašava da se niko od pacijenata koji se vakcinisao  nije se javio lekaru sa simptomima oboljenja, ali i ako je toga bilo radilo se o lakšim simptomima, prolazilo je bez većih komplikacija i za manji broj dana, uglavnom za tri. Uglavnom  se sa simptomima javlja radno aktivno stanovništvo koje se nije vakcinisalo..

.„Skoro 30 odsto pregleda u ordinaciji je od akutnih respiratornih infekcija, broj pacijenata je bio povećan prošle nedelje u odnosu na prosek za nekih 20 do 25 odsto“.

Broj dece koja se dolaze sa roditeljima, a imaju simptome gripa je udvostručen u odnosu na prošlu nedelju, tako da očekujemo da taj broj bude i veći“, kaže dr Snežana Zdravković, načelnik Odeljenja pedijatrije Doma zdravlja u Nišu.„Vakcina protiv gripa daje se po preporuci deci koja su hronični bolesnici.

Vakcina protiv gripa ima, tako da građani još uvek mogu da se vakcinišu.

Dr Snežana Zdravkovuć kaže da interesovanje roditelja za vakcinaciju nije veliko.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.