Nauka i tehnologija: Rumunija reaguje da spreči svinjski grip

Izvor: Southeast European Times, 05.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Rumunija reaguje da spreči svinjski grip

Rumunske bolnice dobile su lekove i opremu kako bi se pomogla borba protiv svinjskog grupa. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: u Makedoniji pronađeni vredni srednjovekovni novčići, a komandno osoblje Turske vojske dobilo specijalne šifrovane mobilne telefone.

04/05/2009

Rumunsko ministarstvo zdravstva snabdelo je devet bolnica za infektivne bolesti širom zemlje antivirusnim lekovima za sprečavanje svinjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << gripa, izvestio je u četvrtak (30. april) Medijafaks. Vlada je takođe obezbedila opremu za zaštitu medicinskog osoblja i građana. Doktori pozivaju sve koji su se vratili sa područja zahvaćenih svinjskim gripom da se jave u bolnice za infektivne bolesti u slučaju da osete simptome slične gripu.

***

Turska vojska obezbedila je svom komandnom osoblju specijalne šifrovane mobilne telefone koje je napravio Nacionalni institut za elektroniku i kriptografska istraživanja, kao meru protiv prisluškivanja telefona, izvestio je u sredu (29. april) dnevnik Milliyet. Generalštab je kupio 60 mobilnih telefona modela MILCEP koji imaju nacionalni kodni ključ Turskog saveta za naučna i tehnološka istraživanja.

***

Samo jedan od 20 učenika srednjih škola u Grčkoj i Turskoj dostigne visok nivo naučne stručnosti, pokazuje studija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), izvestila je u četvrtak (30. april) novinska agencija AFP. Te dve balkanske zemlje našle su se na poslednjem mestu -- zajedno sa Italijom, Meksikom, Portugalom i Španijom -- na rang listi OECD-a kojom je ocenjen kvalitet naučne nastave u srednjim školama. Na vrhu liste su Novi Zeland i Finska.

***

Oko 4.300 srednjovekovnih novčića pronađeno je na dva različita mesta 24. aprila na arheološkoj lokaciji Carevi Kuli u blizini Strumice, u Makedoniji. Novčići datiraju iz 12. i 13. veka. Prema rečima arheologa, novčići spadaju među najvrednije artifakte pronađene u Makedoniji.

(Razni izvori – 27/04/09-04/05/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.