Narodna sredstva protiv gripa: šta uzimati, a šta izbegavati

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2013, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna sredstva protiv gripa: šta uzimati, a šta izbegavati

08.12.2013. -

Zima, vlaga, bljuzgavica, hladan vetar. Lako je prehalditi se ili pokvasiti noge, tada bolest ne može da se izbegne. Mada u medicinskoj terminologiji bolest „prehlada“ ne postoji. Ima bolesti izazvanih virusnim infekcijama. Virus može da dođe spolja, tačnije čovek može da se zarazi.

Ali i u ljudskoj krvi cirkuliše mnoštvo virusa. Do izvesnog trenutka oni „ćute“. Ipak čim se prehladite, umorite ili još na neki način oslabite organizam, virus >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se aktivizira i prelazi u napad. Upravo u ovom kratkom i teško uhvatljivom periodu koristi povećana doza vitamina C, topli napici sa alekoholom i jaka pileća supa po bakinom receptu. I to ukoliko čovek ima dovoljno unutrašnjih snaga za borbu protiv bolesti, podvlači vodeći stručnjak projekta Vakcina.ru, lekar biofizičar Neli Sosedova.

- Pileća supa ne može da pobedi živo biće, virus. Supa je dobra, naravno, ako pile nije bilo nakljukano antibioticima. Ako organizam može da se bori, ako ima sopstvene snage da pobedi infekciju i slabost, supa pomaže kao sredstvo za jačanje koje daje dodatne snage organizmu. A ako je organizam vrlo slab, on nema unutrašnje resurse za borbu i pileća supa može samo da naškodi. Zato što je to belančevina i njena prerada oduzima snage organizmu.

Pri prvim simptomima slabosti važno je odrediti čime je ona izazvana: virusom gripa ili jednom od stotinu respriratornih virusa, da li je u pitanju bakterijalna infekcija. Od ispravne dijagnoze zavisi ne samo efikasnost primene preparata, već i njihova bezbednost. Svi već znaju da su za vreme gripa antibiotici beskorisni i čak i štetni. Ali čaj sa malinom koji je došao iz dubine vekova za vreme gripa ne treba takođe piti. On spušta temperaturu, ali visoka temperatura je potrebna organizmu za borbu protiv virusa, kaže lekar Neli Sosedova.

- Osnovo za vreme gripa je uklanjanje virusa. Čaj sa malinom spušta temperaturu. Ali skok temperature za vreme gripa je posledica delovanja toksina virusa u krvi. Kad ne bude virusa, neće biti toksina, pa neće biti ni temperature. Čaj sa malinom ne leči, ne uklanja uzrok bolesti.

Vrlo je štetno piti vruće napitke kada imate temperaturu. Kao i umotavati se u vuneno ćebe i zatvarati prozore. Piće treba da bude obilno, sobne temperature i poželjno da sadrži minerale i soli koje čovek gubi kada se znoji. A vazduh u prostoriji gde je bolesnik treba da bude svež.

Lekari ističu da ležanje u krevetu nije neophodan uslov prilikom lečenja virusnih oboljenja. Ne treba naravno biti aktivan, kako se ne bi izazvao premor i komplikacije. Na posao ili u školu prva tri dana bolje je ne ići, kako se ne bi zarazio kolektiv. Ali ležati dok ne prođu svi simptomi takođe je štetno. Mišići atrofiraju, kosti gube kalcijum.

Natalija Kovalenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.