Namirnice koje najbolje štite od virusa

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje najbolje štite od virusa

Virusi koji izazivaju prehladu, grip i stomačne probleme još haraju i zato je važno da vam imunitet bude što jači kako biste uspeli da izbegnete zarazu, pišu "Večernje novosti".

Osim zdrave ishrane, uzimanja što više voća i povrća, vitamina i dovoljno tečnosti, neophodno je da promenite još neke navike, kao i da u jelovnik dodate još koju korisnu namirnicu. Uz ovih nekoliko savete pokušajte da sprečite ili ublažite simptome infekcije.

Zdrave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bakterije

Studije su pokazale da ljudi koji redovno uzmaju ovu namirnicu smanjuju rizik od dobijanja virusa za 27 odsto. Grčki jogurt sadrži soj bakterija koji pomaže organizmu da ojača imunitet i izbegne pojavu prehlade i gripa, a stručnjaci savetuju bar jednu porciju ove namirnice dnevno.

Vežbe

Svaki vid fizičke aktivnosti u toku dana pomaže telu da izbegne zimske viruse. Lagano vežbanje u teretani ili kod kuće poboljšava imuni sistem. Za dobro zdravlje trebalo bi da svakog dana izdvojite minimum 25 minuta za rekreaciju.

Zeleni čaj

Ujutru preskočite kafu i umesto nje skuvajte zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat, koji uništava virusne čestice i sprečava njihov ulazak u organizam. Istraživanja su pokazala i da ovaj sastojak, takođe, može da spreči bakterije koje uzrokuju upalu pluća. Zato ovaj napitak uzimajte u što većim količinama tokom dana, kako biste prevenirali prehladu i grip.

Spavanje

Manjak sna loše utiče na imuni sistem i povećava opasnost od pojave upala u organizmu, zato stručnjaci savetuju da odmorite telo i spavate od šest do osam sati. Ukoliko u toku nedelje nekoliko dana spavate manje od četiri sata organizam se oseća iscrpljeno i skloniji je pojavi bolesti.

Đumbir

Svež đumbir zaustavlja širenje virusa koji izazivaju respiratorne infekcije, i smanjuje njihovu sposobnost razmnožavanja. Komadić svežeg đumbira u toku dana pomoći će vam da izbegnete talas infekcija. Ukoliko ne volite sveži đumbir možete da napravite čaj, ili da ga kombinujete sa kuvanim povrćem i belim lukom.

Pranje ruku

Ako ste tokom dana u kontaktu sa većim brojem ljudi, nemojte dirati lice rukama i obavezno ih perite što češće. Ruke dobro istrljajte sapunom i vodom kako biste skinuli viruse sa kože. Pranje bi trebalo da traje oko 20 sekundi, a posle toga ruke dobro osušite, jer mokrim rukama mnogo lakše možete da pokupite i proširite klice.

Kiseli kupus

Kiseli kupus kojeg tokom zime ima u izobilju je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripa. Pored toga što je bogat vitaminima, on sadrži i dobre bakterije koje se nalaze u probioticima. Pored toga što sprečavaju pojavu stomačnog virusa, one istovremeno štite od drugih virusnih i bakterijskih infekcija u telu.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako se najbolje zaštiti od virusa?

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2017

Virusi koji izazivaju prehladu, grip i stomačne probleme još haraju i zato je važno da vam imunitet bude što jači kako biste uspjeli da izbjegnete zarazu, pišu "Večernje novosti"...Osim zdrave ishrane, uzimanja što više voća i povrća, vitamina i dovoljno tečnosti, neophodno je da promijenite...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.