Na pragu otkrića univerzalne vakcine protiv gripa

Izvor: B92, 14.Jan.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pragu otkrića univerzalne vakcine protiv gripa

Univerzalna vakcina protiv gripa je na korak od toga da “postane realnost” izjavili su naučnici koji se pripremaju za klinička ispitivanja novog leka.

Vakcina koja deluje protiv svih sojeva virusa gripa, mogla bi da pruži zaštitu ljudima od ove bolesti u narednih 20 godina, kažu stručnjaci Zdravstvenog centra Maunt Sinaj.

Svake godine mora se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praviti nova vakcina koja će ljude štititi od jedne od najzaraznijih bolesti koje trenutno postoje.

Međutim, ne postoji vakcina koja može da nas zaštiti od svih sojeva, kao ni novih oblika gripa.

Dr Piter Pejles, načelnik Odeljenja za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta Ikan u okviru Maunt Sinaja kaže da nova vakcina obećava bolju i dugotrajniju zaštitu od gripa.

“Ona bi za neke ljude mogla da bude doživotna zaštita”, rekao je on.

Ovogodišnja vakcina protiv gripa efikasna je u svega 33 odsto slučajeva, pokazali su rezultati istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od kako je vakcina počela da se proizvodi, virus gripa promenio je oblik, čime je ona postala beskorisna u većini slučajeva.

Nova vakcina trebalo bi da se klinički ispita tokom ove godine.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.