Ministar: Pravi se plan vakcinacije

Izvor: B92, Tanjug, 18.Nov.2009, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Pravi se plan vakcinacije

Beograd -- Srbija još nema plan vakcinacije protiv novog gripa, ali se na njemu ovih dana radi u Institutu za javno zdravlje "Batut", kaže ministar zdravlja Srbije.

Milosavljević je za B92 rekao da je Institut "Milan Jovanović Batut" nadležan za planiranje vakcinacije i da radi na planu vakcinacije protiv novog gripa koji će biti baziran na planu za vakcinaciju protiv sezonskog gripa. On je najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti formirane i mobilne ekipe koje će raditi vakcinaciju, na primer, u školama.

On je objasnio da je prirodno da bude evidentirano ako lekar savetuje pacijenta da se vakciniše, a on to odbije, kao i da medicinska dokumentacija o vakcinaciji mora da bude precizna, odnosno da lekar ili medicinska sestra treba da upišu u karton da li je pacijent primio vakcinu.

On je rekao da je uveren da će građanima Srbije vakcina biti ponuđena do 8. decembra i da će oni sami doneti odluku da li će je primiti ili ne.

"Vakcinacija je induvidulna odluka svakog pojedinca, ali pri tom svako mora da ima u vidu da čovek koji oboli od novog gripa može da zarazi barem dve do tri osobe iz svog okruženja", kazao je ministar.

Milosavljević je takođe izneo stav da Srbija ne kasni sa vakcinom, jer će biti prva ili druga zemlja van Evropske unije koja će početi vakcinaciju.

Govoreći o organizovanju vakcinacije, ministar je podsetio da je Institut za javno zdravlje "Batut" nadležan za planiranje vakcinacije istakavši da će biti formirane i mobilne ekipe radi vakcinacije u školama, na radnim mestima i slično.

Milosavljević je ukazao da je došlo do smirivanja prvog talasa novog gripa, ali da drugi talas niko ne može da predvidi, što potvrđuje činjenica da ga pojedini epidemiolozi očekuju pre Nove godine, a neki krajem januara.

Odgovarajući na pitanje zašto se u Srbiji lek "tamiflu" ne može naći u apotekama, Milosavljević je rekao da se radi o antivirusnom leku koga neće ni biti u apotekama, već tamo gde mu je mesto, u bolnicama i uskoro u domovima zdravlja.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da taj lek na samom početku bolesti treba dati maloj deci i trudnicama.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.