Meksički grip se širi, ali nema veliku snagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksički grip se širi, ali nema veliku snagu

BEOGRAD - Epidemiolog gradskog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon izjavio je danas Tanjugu da talas meksičkog ili novog virusa ukazuje da će veliki talas doći u narednom periodu, ali da situacija u kojoj nema većeg broja umrlih od novoobolelih pokazuje da taj virus nema toliko jaku snagu.

On je rekao da sadašnja situacija u kojoj je opasnost od pandemije podignuta na peti nivo (faza pet), pokazuje da se veoma puno dobija u smislu donošenja odluka. Kon je dodao da se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će uskoro moći da se u okviru ovog virusa uvrsti sezonska vakcina protiv gripa, ali se ne može znati za koliko vremena će se to dogoditi.

Kon je kazao da će veliki talas ovog gripa doći na jesen ili sledeće godine, ali da je Srbija u situaciji kao i čitav svet i da se očekuje praćenje situacije i ponašaje ovog virusa. A, pozitivna okolnost je činjenica da sada dolazi letnji period i da se ovo dešava na drugom kontinentu, što je povoljan faktor.

On je istakao da je teško dati konačnu prognozu šta će se dešavati kasnije, ali da će se precizniji podaci o tome kolika će biti pandemija znati za oko dve nedelje.

Kon je rekao da je i dalje veći broj registrovanih novoobolelih, nego smrtnih slučajeva, što je ohrabrujuće, ali je teško dati tačnu i jasnu prognozu šta će se događati kasnije.

Evidentno je da će taj talas izgledati kao sezonski i da će kada se to bude dešavalo biti veoma puno odsustvovanja sa posla i da će se širiti.

Jasno je da pandemiju neće rešiti nauka, već će biti potrebna solidarnost kako na svetskom nivou, tako i u našem društvu i da će se napraviti bolja organizacija, kazao je on.

"Ovaj virus se kvalifikovao da postane stanovnik planete i naselio se u čoveku", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solidarnost ključ u borbi protiv pandemije

Izvor: RTS, 01.Maj.2009

Veliki talas novog virusa očekuje se u narednom periodu, na jesen ili sledeće godine ali situacija u kojoj nema većeg broja umrlih od novoobolelih, pokazuje da taj virus nema prvobitno očekivanu snagu, rekao doktor Predrag Kon. ..Gostujući u Dnevniku 2, epidemiolog gradskog Zavoda za javno zdravlje...

Nastavak na RTS...

U Srbiji nema sumnjivih slučajeva gripa

Izvor: Mondo, 02.Maj.2009, 14:40

Ministar Milosavljević tvrdi da u Srbiji nema sumnjivih slučajeva novog ili meksičkog gripa. Epidemiolog Kon ukazuje da virus nema toliko veliku smrtnost kao što se u početku mislilo.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.