Izvor: Story, 15.Dec.2014, 23:38 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Mandarina u borbi protiv virusa
Citrusi su savršen izvor vitamina C tokom zime, pa je ova voćka odlična u prevenciji prehlade i gripa, a uz to je slatkog ukusa i ima nisku kalorijsku vrednost.
foto: Shutterstock, Profimedia
Mandarina sadrži brojne sastojke koji pomažu u odbrani od raznih bolesti. Flavonoidi i terpeni spadaju među najznačajnije fitohemikalije, a najvažniji vitamini iz mandarine jesu C i A. Nije slučajno što ovo voće >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << sazreva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze, te je preporučljivo posegnuti za njim u svrhu prevencije bolesti.
Naime, vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbovati a njegova efikasnost biće veća zbog udela bioflavonoida koji potpomažu delovanje vitamina C. Vitamin A dobijamo iz mandarina u obliku beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Taj vitamin poznat je po očuvanju zdrave sluzokože i kože – prve linije obrane od virusa i bakterija. Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrožava njihovu liniju.
Način čuvanja
Uobičajeno je da se voće pere, a tog postupka treba se držati i kada je reč o agrumima – pomorandžama, mandarinama, bananama, iako se oni ljušte pre jela. Južno voće uglavnom nam stiže iz dalekih zemalja.
Nekada se dešava da prođe i nekoliko meseci otkako je ubrano pa do njegovog dospeća na naše pijace, a da bi plodovi ostali očuvani, proizvođači i trgovci koriste razne hemikalije protiv truljenja. U principu, one se koriste u dozvoljenim granicama, ali može se desiti da se natalože pa da ih prilikom ljuštenja prenesete na sam plod i tako unesete u organizam.
Kalorijska vrednost
Mandarina ima nisku kaloričnu vrednost, pa jedan sirovi plod srednje veličine sadrži 37 kcal, ima 0,53 g proteina, 9,4 g ugljenih hidrata, 0,16 g ukupne masti i 1,9 g prehrambenih vlakana. Koru mandarine možete staviti na radijator da se osuši i tako će dati svež miris prostoriji, a pošto se stvrdne, može da se koristi kao izvor mirisa i lekovitog ulja kada se potopi u kadu punu vode.
Recept: Kolač s mandarinama
450 din, 4 osobe, 140 minuta
Sastojci
6 mandarina, 6 jaja, 300 g šećera, 300 g mlevenog badema, kesica praška za pecivo, 1,5 l vode
Priprema
Sipajte vodu u šerpu, dodajte mandarine i kuvajte ih u kori oko dva sata na niskoj temperaturi. Kad budu kuvane, ostavite ih da se ohlade, pa ih zatim izmiksajte u blenderu.
Jaja umutite sa šećerom. Zatim kašikom dodajte mlevene bademe, prašak za pecivo i samlevene mandarine. Masu sipajte u nauljen pleh, pa stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se peče oko sat vremena.
Prekrijte kolač aluminijumskom folijom da površina ne izgori, a pred sam kraj pečenja skinite foliju da kolač malo porumeni.
Džulija Roberts
Slavna glumica veoma vodi računa o svojoj liniji i zbog toga je redovno na korigovanom režimu ishrane. Ipak, kada se opusti i pretera sa teškom hranom, odlučuje se za dijetu koja se zasniva na mandarinama. Kako ona tvrdi, na taj način veoma uspešno izgubi višak kilograma.
Piše: Ksenija Konić