Lažni mitovi o prehladi

Izvor: B92, 18.Feb.2013, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni mitovi o prehladi

Sezona prehlada je počela, a kako biste se zaštitili spremni smo da uradimo sve. Međutim, iako mislimo da znamo sve o prevenciji i lečenju virusa, postoje mitovi koji se prenose generacijama, a zapravo nemaju nikakve veze sa pravom istinom.

Ukoliko provodite vreme u hladnom prostoru lakše ćete se razboleti

Ne postoji veza između hladnoće i virusa jer je imunološki sistem pripremljen za mnogo niže temperature od onih u provetrenoj, ili hladnijoj, prostoriji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iako postoji povezanost između godišnjih doba, niske temperaturom i virusnih obolenja poput gripa razlog za to najviše leži u tome što tokom tih razdoblja ljudi gotovo sve vreme provode u zatvorenim prostorima gde se virusi lako prenose sa osobe na osobu.

Možete se zaštititi pomoću tečnosti za dezinfekciju

Iako je higijena ruku vrlo važna u svakodnevnom životu i upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku možete očistiti ruke, nažalost, to se ne odnosi na sezonska oboljenja.

Problem je u tome što takvi preparati ubijaju bakterije na rukama, a virusi se prenose vazduhom.

Iako ste dobro oprali ruke, to vas neće zaštititi od kašlja osobe pored vas.

Prehladu i grip možete pobediti preznojavanjem

Iako su nam o tome pričale mame i bake, reč je samo o još jednom mitu. Pokrivanje sa tri jorgana i kupanje toplom vodom svakako će izazvati pojačano znojenje, ali neće ubiti viruse koji su u vašem organizmu.

Prehladu može uzrokovati više od 200 virusa, a jedino ih se možete rešiti mirovanjem od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga o kom je virusu reč.

Nakon prehlade treba dezinfikovati dom antibakterijskim sredstvima

Baš kao i sa antibakterijskim sapunima, dezinfekcijom stana možete se rešiti bakterija, a samim tim i bakterijskih infekcija, ali ne i virusa.

Ukoliko zaista želite da uništite bakterije i viruse u vašem domu, prvo dobro provetrite prostor u kom ste boravili, a prostorije poput kupatila i kuhinje dobro očistite razređenom varikinom.

Foto: Image courtesy of Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mitovi o lečenju gripe

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2013

Sezona prehlada je počela, a kako biste se zaštitili spremni smo da uradimo sve. Međutim, iako mislimo da znamo sve o prevenciji i lečenju virusa, postoje mitovi koji se prenose generacijama, a zapravo nemaju nikakve veze sa pravom istinom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.