Kon: Proglašena epidemija gripa na teritoriji Beograda

Izvor: Politika, 09.Feb.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Proglašena epidemija gripa na teritoriji Beograda

Na teritoriji Beograda proglašena je epidemija gripa od kojeg je samo u toku prethodne nedelje na osnovu podataka iz predostrožnog nadzora obolelo više od 7.000 ljudi, a posete su zabranjene pacijentima na bolničkom lečenju, izjavio je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon.

„Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je prijavio epidemiju gripa na teritoriji Beograda”, rekao je agenciji Beta Kon, navodeći da je utvrđeno da je učestalost oboljevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od gripa preko 450 na 100.000 stanovnika.

U 11 od 14 opština predostrožnim nadzorom utvrđen je epidemijski intenzitet aktivnosti virusa gripa. U toj vrsti nadzora učestvuje 93 lekara iz Beograda.

Domovi zdravlja Beograda su u istom periodu prijavili 1.173 obolela sa kliničkom slikom gripa kroz redovan nadzor.

Kon je precizirao da kada broj obolelih utvrđen redovnim nadzorom u Beogradu pređe više od 50 na 100.000 stanovnika, to je prag za ulazak u epidemiju na osnovu istorijskih podataka o gripu i prijavljivanju gripa u Beogradu.

„Ova situacija je očekivana za ovo doba godine i predstavlja uobičajenu situaciju epidemijske pojave gripa. Očekuje se da se u naredne tri do četiri nedelje održava pa i povećava aktivnost virusa gripa, zatim nakon dostizanja kulminacije dolazi do pada”, precizirao je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, sezona gripa će trajati tokom čitavog marta ali bez epidemijskog intenziteta.

Kon je dodao da je Zavod za javno zdravlje predložio zdravstvenim ustanovama u Beogradu koje imaju stacionar da zabrane posete bolesnicima jer je teško obezbediti posete isključivo sa maskama i samo zdravih.

On je preporučio i smanjenje socijalnih kontakata i izbegavanje okupljanja na javnim skupovima prvenstveno hroničnim bolesnicima i trudnicama.

Kon je podsetio one koji imaju respiratorne probleme da vode računa o ljudima oko sebe, i da pokriju kašalj maramicom ili po mogućnosti maskom.

Beta

objavljeno: 09.02.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemija gripa u Beogradu

Izvor: RTS, 09.Feb.2011

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa na teritoriji Beograda, jer je učestalost oboljevanja preko 450 na 100.000 stanovnika. Epidemija je očekivana za ovo doba godine, kaže epidemiolog Predrag Kon...Na teritoriji Beograda proglašena je epidemija gripa od kojeg je samo u toku prethodne...

Nastavak na RTS...

Nema epidemije gripa u Beogradu

Izvor: Studio B, 10.Feb.2011, 15:25

Iako u Beogradu raste broj obolelih od virusa gripa, na teritoriji grada još nije proglašena epidemija, rekao je gradski sekretar za zdravstvo Zoran Blagojević. ..Blagojević ističe da su do daljeg dozvoljene posete svim gradskim bolnicama...Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon izjavo...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.