Kon: Moguće proglašenje epidemije

Izvor: B92, Tanjug, 07.Nov.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Moguće proglašenje epidemije

Beograd -- Epidemiolog Predrag Kon kaže da je moguće da sledeće nedelje bude proglašena epidemija novog gripa u zemlji, zatvaranje obdaništa i zabrana masovnih okupljanja.

Kon, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog gripa, precizirao je da će detalje o mogućim merama posebna radna grupa razmatrati u utorak, 10. novembra. "Epidemiološka situacija je nepovoljna i dalje se pogoršava. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Postoji sad još jedna prijava epidemije iz Južnobačkog okruga", ocenio je Kon.

Kon je naveo da će u ponedeljak, 9. novembra biti prikupljeni svi podaci sa teritorije Beograda.

Kako se spremaju škole i fakulteti

A kako se škole i fakulteti spremaju za eventualnu epidemiju novog gripa, u "Intervjuu sa Jugoslavom Ćosićem", govoriće ministar prosvete Žarko Obradović.

Teme razgovora, između ostalog, biće i promene u sistemu obrazovanja i zahtevi MMF-a, kladionice pored škola i bezbednost.

"Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" na programu je TV B92 u utorak u 22 sata.

Ukoliko u Beogradu bude prijavljena epidemija, "ulazi se u situaciju da je epidemija široko rasprostranjena u Srbiji i da ima tendenciju daljeg širenja", kazao je Kon.

Kon je naveo da su upravo to i uslovi zbog kojih bi Institut za javno zdravlje, koji sakuplja podatke sa teritorije Srbije, mogao da predloži ministru zdravlja da se proglasi epidemija od posebnog epidemiološkog značaja.

"To znači da se moraju planirati određene mere, prvenstvena i najznačajnija je mera vanredne vakcinacije, ali zatim postoje još mere zabrane javnog okupljanja koje će se za sada odnositi na predškolske ustanove, ali i na druge javne manifestacije", precizirao je Kon.

Kon je naveo i da je u stalnom kontaktu sa ministrima zdravlja i prosvete, Tomicom Milosavljeviće i Žarkom Obradovićem, i razmatra se "da eventualno bude preventivnog produženja odsustva ili preventivnog zatvaranja ustanova".

Epidemiolog je naveo i da javnost ne treba da bude iznenađena tim merama, jer su one najavljivane još od maja, kada je formirano Koordinaciono telo Vlade Srbije za praćenje pandemije.

"Bez obzira što se proglašenje (epidemije) može očekivati tokom naredne nedelje, mere neće možda sve biti istovremeno saopštene, nego će sukcesivno biti primenjivane u zavisnosti od situacije. Veoma je važno da mere budu racionalne i da budu pravovremene, jer prevremene mere mogu takođe da izazovu štetu", ukazao je Kon.

Prema Konovim rečima, pri predlaganju bilo kakve mere, veoma ozbiljno će biti razmatrani i indirektni troškovi.

"Na prvom mestu je čuvanje zdravlja stanovništva i stvaranje uslova, kao što je najvažnije da preventivna mera, a to je vakcinacija, bude sprovedena pre nego što bude veći broj obolelih", naveo je Kon.

Na pitanje na koji vremenski period bi bila doneta mera zatvaranja ustanova, Kon je odgovorio da je 'sedam dana dovoljno da bi se zaustavilo širenje u nekom kolektivu, jer je to najduže vreme inkubacije'.

"Ali posle, kad se kolektiv ponovo otvara, onda u njega mogu da ulaze samo oni koji su potpuno zdravi. Tada mora biti obezbeđena rigorozna kontrola ponovnog formiranja kolektiva", zaključio je Kon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.