Koliko dugo je zarazan onaj ko ima grip?

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2015, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko dugo je zarazan onaj ko ima grip?

Sezona prehlada i raznoraznih viroza već je uveliko u toku, a očekuje se da će ove godine virus gripa poraniti. Stručnjaci upozoravaju da će ove godine virus biti vrlo agresivan. Zato, nije zgoreg znati kako se zaštititi od zaraze i u kojem periodu bi bilo najbolje da izbegavate osobu koja je bolesna.

Prva opcija je vakcinacija. Ukoliko ne želite da primite vakcinu, onda je važno da znate kako da sprečite bolest >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da vas napadne.

Znate već i sami da je neophodno redovno prati ruke i izbegavati gomile ljudi, posebno u zatvorenim prostorijama. Takođe, nije naodmet znati prepoznati kada je neko ko boluje od gripa zarazan.

Ljudi koji su zaraženi virusom gripa zapravo mogu da vam prenesu virus danima pre nego što i sami počnu da osećaju prve simptome.

U većini slučajeva osoba je zarazna već u periodu od 24 do 72 sata od trenutka kad je došla u dodir sa virusom gripa, a može da inficira druge i do pet dana nakon pojave prvih simptoma. Kada su u pitanju deca ili osobe sa lošijim imunitetom, oni mogu da budu zarazni čak i pod dve nedelje.

Inače, grip se najčešće dobija kapljičnim putem, odnosno virus nam prenese osoba koja kija i kašlje u našoj blizini.

Moguće je zaraziti se i dodirivanjem površine kontaminirane telesnim tečnostima obolelog, ako na taj način zaprljanim rukama dodirujemo lice, a naročito usta, nos ili oči.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.