Ko mora da primi vakcinu protiv gripa?

Izvor: Politika, 09.Nov.2012, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko mora da primi vakcinu protiv gripa?

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinu bi samo u Beogradu trebalo da primi najmanje 380.000 ljudi, ali oni to ne čine

Ako bi se poštovao zakon i medicinske preporuke, vakcinu protiv gripa samo u Beogradu obavezno bi trebalo da primi najmanje 380.000 građana, a za celu Srbiju ovaj broj treba pomnožiti sa četiri.

Ovu obavezu većina naših građana nije spremna da prihvati, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kod nas već godinama vakcina protiv gripa ne doživljava ni kao zakonska obaveza ni kao nešto što je dobro za zdravlje, a stvari je dodatno pogoršala finansijska afera sa kupovinom vakcina protiv novog gripa pre dve godine.  

– Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinacija protiv gripa je obavezna za sve osobe starije od 65 godina i sve hronične bolesnike – kardiovaskularne, plućne, bubrežne i endokrinološke pacijente. Taj procenat hroničnih bolesnika u odnosu na kompletno stanovništvo, po podacima Evropske unije, iznosi 8,3 odsto ukupne populacije. Za Beograd se tako dobije broj od 380.000 onih koji su, prema zdravstvenim indikacijama, u obavezi da prime vakcinu, kaže za „Politiku” primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog, načelnik Jedinice za imunizaciju Zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu.

Naš sagovornik, međutim, kaže kako se u Srbiji vakciniše protiv gripa pet puta manje hroničnih bolesnika nego što je potrebno i medicinski preporučljivo.

– Ove osobe treba da se vakcinišu da bi bile zaštićene od gripa i da bi se sprečile komplikacije njihove osnovne, hronične bolesti. Evropska unija od svojih članica zahteva da protiv gripa vakcinišu 75 odsto stanovništva iznad 65 godina. U najrazvijenijim zemljama obuhvat je oko 80 odsto, a najniži je u Poljskoj, Estoniji i Litvaniji. U Beogradu taj procenat vakcinisanih starih osoba i hroničnih bolesnika jedva ide do 15 odsto – navodi dr Kon.

Po pravilniku o imunizaciji, prema rečima dr Kona, vakcinu protiv sezonskog gripa u obavezi su da prime i zdravstveni radnici, kao i svi zaposleni u socijalnim ustanovama koje zbrinjavaju stara lica. Međutim, samo njih 2.500 se odluči za to, a jedino povećanje je bilo u sezoni pandemijskog gripa, kada je vakcinu primilo 7.500 zdravstvenih radnika

Na pitanje „Politike” da li bilo ko može nekoga naterati da primi vakcinu, naš sagovornik odgovara:

– Niko i ne treba da bilo koga tera da primi vakcinu. Lekari samo treba da utiču na hronične bolesnike da prime vakcinu protiv gripa i da više znaju koliko je to važno, jer se time smanjuju komplikacije, broj hospitalizacija, a vakcinacija produžava životni vek – odgovara naš sagovornik.

Afera u vezi sa pandemijskim gripom je samo pogoršala ionako lošu situaciju, objašnjava naš sagovornik.

– I pre svinjskog gripa mi smo imali četiri do pet puta niži obuhvat vakcinacijom nego što je potrebno, a afera je samo dodatno pojačala nepoverenje i uticala da ostanu neiskorišćene vakcine – smatra dr Kon.

--------------------------------------------------------

Zašto još nema vakcina protiv gripa

U domovima zdravlja u Srbiji još nije stigla nijedna vakcina protiv gripa, dok u zemljama u regionu vakcinacija uveliko traje. Umesto u oktobru, kada je optimalno vreme za primanje vakcine protiv gripa, u Srbiji će u najboljem slučaju vakcinisanje stanovništva početi tek posle 20. novembra.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva, za „Politici” je rečeno da je 31. oktobra završena kontrola kvaliteta i da je vakcina „vaksi grip”, francuskog proizvođača „Sanofi”, dobila dozvolu za stavljanje u promet, odnosno atest.

Procedura nalaže da se po dobijanju sertifikata, ugovor podnosioca zahteva za stavljanje u promet, u ovom slučaju Instituta za virusologiju, serume i vakcinu „Torlak”, dostavlja Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, što je učinjeno pre tri dana.

O. Popović

objavljeno: 09.11.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.