Kako što bezbolnije preležati sezonski grip?

Izvor: Studnel.com, 19.Jan.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako što bezbolnije preležati sezonski grip?

Grip se najčešće javlja u periodu između decembra i februara jer je omotač virusa influence na nižim temperaturama čvršći i može ostati u vazduhu duže vreme. U zavisnosti od stanja organizma, tok bolesti može varirati od lako podnošljivih simptoma do stvaranja teških komplikacija usled nelečenja.
Simptomi gripa su: glavobolja, groznica, suv i nadražajni kašalj, temperatura koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << ide do 41 stepen, mišićni bol u celom telu (posebno u donjem delu leđa, nogama i zglobovima), osetljivost na svetlo, bol u grlu, slabost i malaksalost. Simptomi mogu trajati od četiri−pet dana do nekoliko nedelja. Ukoliko traju duže od deset dana, neophodno je obratiti se lekaru.

Foto: sharewithmenow.blogspot.com
Lečenje gripa se sastoji iz prevencije bolesti, uzimanja lekova i prirodnih preparata. Kod dece, hroničnih bolesnika i vrlo mladih ljudi prevencija počinje sezonskim vakcinisanjem protiv virusa influence i to predstavlja osnovnu odbranu protiv gripa. Takođe je potrebno eliminisati kontakt sa već zaraženim osobama kako bi se sprečilo širenje. Dezinfekcija kuhinjskih površina, površina u kupatilu, kvaka, telefonskih slušalica ili dečjih igračaka, kao i sama higijena ruku i tela izuzetno je bitna.
Ukoliko na vreme prepoznate simptome i u roku od 72 sata stignete do lekara, bićete u prilici da uz pomoć medikamenata smanjite tegobe. Lekovi za smanjenje kongestije vas oslobađaju zapušenog nosa i nadražene sluzokože. Lekovi protiv kašlja pojačavaju kašalj kako bi očistili sluzokožu disajnih puteva. Lekovi protiv bolova i za smanjivanje temperature (Brufen, Diklofen, Paracetamol, Aspirin, Analgin) deluju simptomatološki i treba ih uzimati samo kada za to ima potrebe.
Pored medikamenata, postoji još načina da se izborite sa simptomima. Dovoljna količina tečnosti (do dva litara dnevno) u vidu čajeva, vrućih supa i ceđenih sokova može ubrzati eliminaciju virusa iz organizma. Potrebno je obratiti pažnju na ishranu. Unošenjem dovoljne količine proteina dobijamo na snazi i pomažemo organizmu da na što brži i bezbolniji način eliminiše virus.
Izvori: www.simptomi.rs, www.max-medica.com.

griplekovizimavakcinacija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.